Kuşluk Namazının Rekât Sayısı Kaçtır?

By | 25 Mart 2015

kusluk-namazinin-rekat-sayisi-kactir    Kuşluk namazının rekât sayısı asgarî ikidir. Ortası sekiz rekât, en fazlası ise on iki rekâttır.

İki rekâtın delili Büreyde’den (r.a.) nakledilen bir hadistir. Şöyle ki Hz. Peygamber (s.a.v.), “İnsanda üç yüz altmış eklem yeri vardır. Bundan dolayı onun her bir eklem yeri için bir sadaka vermesi gerekir.” buyurunca “Ey Allâh’ın Rasûlü! Buna kimin gücü yeter ki!” dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

“Kişi, mescidde gördüğü tiksinti veren bir şeyin üzerini örtse veya yoldan insanlara sıkıntı veren bir şeyi kaldırsa yeter. Buna da gücüyetmi yorsa kuşluk vakti iki rekât kılması yeterli olur.”

Ebû Hüreyre de şöyle demiştir:
“Sevgili dostum Ebu’l-Kâsım, bana şu üç şeyi hiç aksatmamamı tavsiye etti: Uyumadan önce vitir namazım kılmak, her aydan üç günü oruçlu geçirmek ve kuşluk vaktinde iki rekât namaz.”

Kuşluk namazının dört rekât olduğuna dair rivayetler de vardır.Mesela yukarıda İbn Abbâs kanalıyla Hz. Peygamber’den bu mealde bir hadis nakledilmişti. Yine Hz. Âişe’den (r.anha) Hz. Peygamber’in (s.a.v.) ıi’.ltık namazını dört rekât olarak kıldığı nakledilmiştir.
Altı rekât olduğuna dair nakiller de mevcuttur. Humeyd et-Tavil’den Hz. Peygamber’in (s.a.v.) kuşluk namazını altı rekât olarak kıldığı nakledilmiştir.

Sekiz rekât olduğu yolunda rivayetler de vardır. Ebû Tâlib’in kızı Ümmü Hani’den şöyle nakledilmiştir:

Allâh Rasûlü (s.a.v.) fetih sırasında Mekke’yi teşrif edince Mekke’nin yukarısında bir yerde konakladı ve sekiz rekât namaz kıldı. Ben “Ey Allâh’ın Rasûlü! Bu hangi namazdır?” diye sordum. “Kuşluk namazıdır” buyurdu.

Alımed b. Hanbel bu rivayetin sabit/sağlam bir rivayet olduğunu söylemiştir. Nitekim ilim ehline göre kuşluk namazında tercihe şayan olan sekiz rekattır. Yine Ebû Saîd el-Hudrî’den Hz. Peygamber’in sekiz rekât kıldığı ve Hz. Âişe’nin de kuşluk namazını bu miktarda kıldığı nakledilmiştir.

Kâsım b. Muhammed şöyle demiştir:

“Âişe (r.a.), kuşluk namazını sekiz rekât olarak kılar ve rekâtlan uzatırdı. Bu namazı kılarken kapısını kapatırdı.”
I ‘ilerse on rekât da kılabilir.
On iki rekât da kılınabilir ve en faziletli olan budur. Çünkü Enes b. Malik’ten Allâh Rasûlü’nün (s.a.v.) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
“Herkim kuşluk namazını on iki rekât olarak kılarsa Allâh ona cennette altından bir köşk yapar. ”

Ümmü Habîbe’den Allâh Rasûlü’nün (s.a.v.) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
“Her kim gündüz on iki rekât nafile namaz kılarsa Allâh ona cennette bir köşk yapar. ”
Ebû Zer’den (r.a.) Allâh Rasûlü’nün (s.a.v.) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
“Ebû Zer! Gündüz on iki saattir. Dolayısıyla sen her saatin günahlarım senden bertaraf etmesi için bir rekat ve iki secde hazırla. Ebû Zer! Her kim iki rekât kılarsa gafillerden olmaz. Dört rekât kılarsa zikredenlerin arasına katılır. Altı rekât kılan şirk haricindeki günahlardan güvende olur. On iki rekât kılana ise cennette bir köşk yapılır. ’’
Ebû Zer diyor ki: “Ey Allah’ın Rasûlü! Hepsini aynı anda mı, yoksa ayn ayrı mı kılacağız” diye sordum. Hz. Peygamber, “Fark etmez” buyurdu