Hac Vazifesi : Sa’y

By | 25 Mart 2015

hac-vazifesi-sayArdından Haceru’l-Esved kapısından Safâ tepesine doğru yönelir ve Kâ’be’yi görür konuma gelinceye kadar yükseğe çıkar. Sonra üç kez tekbir getirerek şöyle der:

“Allah’a hamd olsun ki bizi doğru yola iletti; Allâh’tan başka ilâh yoktur; 0 tektir, ortağı yoktur. Sözünde durarak kuluna yardım etmiş ve düşman ordularını tek başına yenmiştir. Allâh’tan başka ilâh yoktur. Biz O’ndan başkasına kulluk etmeyiz. İmansızlar rahatsız olsa da tüm kalbimizle yalnız Allah’a ibadet ederiz.”

Sonra ikinci ve üçüncü kez telbiye getirir ve dua eder. Sonra yürüyerek iner ve mescidin yanında dikili olan yeşil mil ile arasında altı arşınlık mesafe kalıncaya kadar yürüyüşüne devam eder. Sonra iki yeşil mile varıncaya kadar hızlı adımlarla yürür. Sonra yavaş adımlarla Merve’ye kadar varır. Merve tepesine çıkınca orada da aynen Safâ tepesinde yaptığı gibi yapar ve yavaş olması gereken yerde yavaşlayarak, hızlı olması gereken yerde hızlanarak aşağı iner ve Safâ tepesine vanneaya kadar böyle devam eder. Böylece yedi tur sayarak Safâ tepesinde başlayıp Merve tepesinde tamamlar. Beytullah’ı tavâf etmek konusunda ifade ettiğimiz gibi, burada da temiz olması gerekir. Bu yedi turu tamamlayınca saçını tıraş eder veya kısaltır. Temettü haccı yapmakta olup henüz hedy kurbanını kesmemiş olsa bile böyle yapar. Bundan sonra ihramlı olmayan birinin yapabildiği her şeyi yapabilir (; yani ondan ihram yasakları kalkar).