İnatçılığı Önleme Yolları Nelerdir ?

By | 25 Mart 2015

İnatçılığı Önleme Yolları Nelerdir ?İnatçılığı Önleme Yolları Nelerdir ?

Şüphesiz, çocukların inatçı olmalarının sebepleri vardır. İki devre ve nasıl atlatılacağı üzerinde kısaca durduk. Şimdi, inadı önleme çareleri üzerinde duralım; böylece sebepleri de ortaya çıkacaktır.

  •  İnat, inadı sökemez. İnatçı davranışlar karşısında siz de daha inatçı tavra girmeyiniz. İnat karşısında aldırmazlık gösteriniz. Heyecanlanma, öfkelenme ve üzülme gibi acizlik davranışları göstermeyiniz.
  •  Çocuğun karşılanması gereken yemek, dinlenme, içme, temizlik, ihtimam ve sevgiye olan ihtiyaçlarını sağlıklı ve düzenli olarak karşılayınız. Bunun dışında, çocuk yeni bir düzen kurmak istiyorsa onu uygulamayınız. Ana baba ve di­ğer büyüklerle beraberseniz bu konuda birlik içinde olunuz; amaca birlikte varılır.
  •  Çocuklara ve gençlere sert muamele etmekten, şiddetle cezalandırmaktan sakınınız. İsteklerinizi harfiyen yerine ge­tirmesi için sert ve katı olmayınız. “Kötü bir örnek” duru­muna düşmeyiniz.
  •  Çocukların arzularını, normal davranışlar gösterdiği zaman yerine getiriniz; tepinip, kızıp, bağırıp çağırdığı za­man değil.
  •  İnat anında, çocuğun dikkatini başka bir konuya çeki­niz. Aynı şeye aldırış etmediğinizi ve inat etmekle, arzusunu yerine getirmeyeceğinizi davranışlarınızla açıkça anlamasına yardım ediniz.
  •  Çocuk, inatçı davranışlar gösterdiği zaman cezalandır­maktan çok, inatçılığın sebeplerini bulmaya çalışınız.
  •  Ana baba olarak evde, her yerde inatçı davranışlarınız varsa, onları törpüleyiniz. Çocuğunuza, asla kötü örnek olmayınız.

Bazı ana babalar, gençlerin istekleri karşısında önce di­renç gösterirler. Ama bir müddet sonra ısrarlar karşısında dayanamayarak âdeta boyun eğerler. Hâlbuki çocuğun usandırarak koparacağı hakkı, önceden vermek, gereksiz sürtüşme ve kırgınlıkları önler. Tabi, gencin her isteğini ye­rine getirmek de çıkar yol değildir. Bir taraftan gencin, arka­daşları ile beraberliklerinde küçük düşmemesi için hürriyet verirken, bir taraftan da dizginlenmesi bilinmelidir. Bu tarz davranış içinde bulunan ana babalar, gençler nazarında gü­ven verici olurlar. Yani “Gidebilirsin.” ile “Dur!” diyebilme­sini bilen ebeveynler başarılı olurlar.

Ele güne karşı mahcup olma endişesiyle saç ve kıyafet gi­bi sebeplerle oğluna veya kızma mesafe koyan ebeveynler, inatlaşmanın sonunda yenik düşerler. Esasında bu hevesler, geçicidir. Biraz tabii seyrine bırakmak uygun olur. Evden kovmalara kadar varan, hele başkalarının yanında yapılan tehditler, büyük yanlışlıklardır.

En büyük özelliklerinden biri inatçılık olan 2-2,5 yaşında­ki çocuklara karşı şu tekliflerimizin uygulanması güzel olur:

  •  Çocukla kesinlikle inatlaşmayın, yumuşakça onu ikna etmeye çalışın. Yapılmaması istenen davranışın sebeplerini açıklayın.
  •  Bu döneme rastlayan tuvalet eğitiminde ısrarcı, baskıcı bir tutum uygulamayın.
  •  Kararlı davranın. Yumuşak, sabırlı ve açıklayıcı olun.
  •  Çocuğun öfkesini kontrol altına alın ve farklı konulara yönlendirin. Enerjisinin, kendine ve başkalarına zarar vermeden boşaltılması sağlanabilir. Ses çıkaran, sökülüp takılan oyuncaklar, yırtma ve kesme ile ilgili aktiviteler bunu sağla­yabilir.

Çocuğa kuralları hatırlatıp, istediğinin neden olamayaca­ğını açıkladıktan sonra hâlâ inatlaşmaya devam ederse, bir süre bunu görmezden gelin. Yine de vazgeçmiyorsa ilgisini başka bir yöne, sevdiği bir oyuncağa, hoşlanabileceği bir nesneye veya yemeğe çekmeğe çalışın.