Nafile (Tatavvu) Namazlar İle İlgili Sorular – 3

By | 24 Eylül 2014

nafile-namazlar-ile-ilgili-sorular1. Küsuf namazının hükmü nedir?

Küsuf namazı (güneş tutulduğu zaman kılman namaz) sünnettir. Bu namazın cemaatle kılınacağına dair görüş birliği vardır. İki rekât olan küsuf namazını sadece cuma namazını kılıdıran imam kıldırır, başkası kıldıramaz. Eğer Cuma veya hayran namazını kıldıran imam bulunmazsa, o zaman cemaat, tek tek mescitlerinde bu namazı kılarlar.

Şafiî Mezhebine göre; Küsuf namazı, sünnet-i müekkedededir. Namazdan sonra, Cuma hutbesine benzer bir hutbe okunur.Hutbelerde tevbe edilir, iyi şeylerin işlenmesi ve kötü şeyilerden sakınılması tavsiye edilir. Ancak, yalnız başına küsuf namaz kılan kimsenin hutbe okuması gerekmez.

2. İstiska’da (Yağmur Duası) namaz var mıdır?

İstiska’da cemaatle kılman sünnet bir namaz yoktur. Hutbe de yoktur. İstiska ancak dua ve istiğfardır. Fakat istiska namaz kılmakta da bir beis yoktur, demişlerdir. Cemaatle kılındığı takdirde imam, kıraati açıktan yapar. Hutbe de okunur. İmar Azam’a göre, istiska namazında cübbeyi ters çevirmek yoktur.
Bazılarına göre de ridayı ters çevirme vardır. Ayrıca, yağmur duasına çıkanlar, yaya olarak ve eski elbiselerini giyerek çıkar.

Şafiî Mezhebine göre; ihtiyaç duyulduğu zaman İstiska namazı kılmak sünnettir. Bu namazda hutbe de okunur. Yağmur yağmadığı takdirde ikinci ve üçüncü günlerde de aynı namaz tekrar kılınır. Ayrıca, hem imamın hem cemaatin dua sırasında giyilen elbiselerini ters yüz etmeleri, elbiselerinin alt tarafını yukarıya, iıst tarafını da aşağıyı indirmeleri gerekir, böyle yapmak sünnettir. Yine, kuraklığın ve her türlü sıkıntının giderilmesi için yapılan bütün dualarda elleri yere doğru çevirmek sünnettir.