Giyinme Kuralları Nelerdir?

By | 1 Nisan 2015

giyinme-kurallari-nelerdirGiyinme kurallan beş çeşittir: a) Bütün mükelleflere haram olan; b) Bazılarına haram olup bazılanna olmayan; c) Mekruh olan, d) Mübah olan ve e) Kaçınılması güzel olan.

A) Herkes İçin Haram Olan Giyinme

Gasb edilmiş elbise giyinmek herkese haramdır.

B) Bazı Mükellefler İçin Haram Olan Giyinme

İpek elbise giyinmek bazı mükelleflere helâl olup diğerlerine değildir. Şöyle ki kadınların ipek giyinmesi helâl iken ergenlik çağına giren erkeklerin giyinmesi haramdır. Küçüklerin giyip giyemeyeceği konusunda ise iki görüş vardır. Ergen erkeklerin, düşmanlarla savaşırken ipek giyinmesi konusunda da iki görüş vardır. (Savaşta giyilebileceği görüşüne göre) bu, mubah olan giysi sınıfındandır.
C) Mekruh Olan Giyinme

1. Çalım satmak ve büyüklenmek için gereğinden uzun elbise giyinmek mekruhtur.
2. İpek ve pamuk karışımı olup oranları birbirine eşit mi veya biri diğerinden fazla mı olduğu bilinmeyen elbise giyinmek mekruhtur.

D) Kaçınılması Güzel Olan Giyinme

Kaçınılması güzel olan giyinme, kişinin yaşadığı yörenin giyim tarzına uymayan, göze batan elbiseler giyinmektir. Kişi, yaşadığı yöre halkının giyim tarzına uygun giyinmeli ve sıra dışı şeyler giyinerek dikkat çekmemelidir.

Çünkü sıra dışı giyinen kişi, göze batar ve dedikodusu edilir. Dolayısıyla bu davranışıyla insanları dedikoduya sürüklemiş ve dedikodu günahında onlara ortak olmuş olur.

Giyinme konusunda iki hüküm daha vardır: Bunlardan biri farziyet, diğeri mendubluk hükmüdür.