Zilhicce Ayında Tutulacak Nafile Oruçlar

By | 7 Nisan 2015

zilhicce-ayinda-tutulacak-nafile-oruclar     Zilhicce ayının ilk on günü Kur’an-ı Kerim’de kendisi üzerine yemin edilen mübarek günlerdendir. Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) bir hadis-i şeriflerinde “Günler içinde bu günler gibi hayırlı amel günü yoktur” buyurarak bu günlerde işlenen amellerin faziletine ve önemine dikkat çekmektedir.
Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) bu on günü oruçlu olarak geçiren bir genç gördü ve ona sordu ki:
“Sen bu günlerde oruç tutuyorsun, fakat bu hususta benden hiçbir haber sormamıştın. Bu oruçları niçin tutuyorsun?”
Bunun üzerine o genç şöyle cevap verdi:
“Ya Rasulullah (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem)! Gördüm kİ bu günler hac günleridir. Belki o baş açık, yalın ayak ‘Lebbeyk, lebbeyk’ diye Hakk’ın divanında haykıran hacıların duasında beraber bulunurum diye ben de bu günlerde oruç tutuyorum.”
Bu cevap üzerine Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “O halde öyle bil ki, senin orucunun her bir günü için sana yüz kul azad etmiş, yüz deve kurban etmiş ve gazaya yüz at göndermiş gibi sevap verilir. Ancak Terviye günü (Zilhicce’nin sekizinci günü) için bunların her birisini bine ulaştıracak kadar sevap verilir.”
Yine Terviye günü tutulacak oruç için Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) “Terviye günü oruç tutmak yirmi dört bin yıl oruç tutmak gibidir” buyurmaktadır.
Arafe günü orucu hakkında da Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) “Arafe günü oruç tutmak iki yıllık günaha keffarettir. Birisi geçmiş bir yıla, diğeri ise gelecek bir yıla keffaret olur”1 buyurmaktadır.
Başka bir hadis i şerifte de “Arafe gününün orucu, bin gün oruç tutmak gibidir”2 buyrulmaktadır.
Yine başka bir hadis-i şerifte de “Ne güzel gündür Arafe günü. Arafe günü hayır günüdür, rahmet günüdür, bereket günüdür, mağfiret günüdür. Her kim bu günde oruçlu olursa Arafat’ta vakfeye duranların sevabından ona da hisse verilir” buyrulmaktadır.