Eyyam-ı Beyz Günlerinde Tutulacak Nafile Oruç

By | 7 Nisan 2015

eyyam-i-beyz-gunlerinde-tutulacak-nafile-oruc    Eyyam-i Beyz (Beyaz günler-Nur günleri) Hicri olarak ayın on üç, on dört ve on beşinci günleridir. Bu günlere bu ismin verilmesinin hikmeti şudur:
1- Bu üç gece sadece ay aydınlığı ile gündüz gibi nurlu ve aydınlık olur. Ara yerde gece karanlığı bulunmaz. Gece ile gündüz birbirine bitişir. İşte bunun için bu günlere Nur Günleri denilmiştir.
2- Hazreti Âdem (Aleyhisselam) cennetten çıkıp dünyaya geldiği zaman bütün vücudu kapkara oldu. Tevbe ettikten sonra yine de bu şekilde kaldığı için son derece üzüldü. Bunun üzerine Cebrail (Aleyhisselam) “Ey- yam-ı Beyz’de oruç tut ki tenin ağarsın” diye tavsiyede bulundu.
Hazreti Âdem (Aleyhisselam) bu üç günün ilkinde oruç tutunca vücudunun üçte biri ağardı. İkinci gün üçte ikisi ağardı. Üçüncü gün ise bütün azaları eskisi gibi tamamen ağardı. Onun için bu günlere beyazlık, aklık, temizlik günleri manasında Eyyam-ı Beyz denildi.
Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) ken¬disine bütün sene oruç tutmanın hükmü sorulduğunda “Her ayda üçer gün ve Ramazan ayının tamamında oruç tutmak, senenin tamamını oruç tutmak gibidir” buyurmuşlardır.