Yemin ile İlgili Sorular – 2

By | 2 Ekim 2014

yemin-ile-ilgili-sorular1. Yeminin şartları nelerdir?

Yeminin sahih (geçerli) olması için; yemin edene, yemin edilen şeye ve yeminde kullanılan söze ait bir takım şartlar vardır.

a) Yemin edene ait şartlar:

1. Yemin edenin; akıllı, erginlik çağma gelmiş ve bu sözüyle yemin kasdetmiş olması lazımdır. Buna göre; delinin, çocuğun ve uyuyan kimsenin yemini sahih değildir.

2. Yemin edenin Müslüman olması.

b) Yemin edilen şeyle ilgili şart: Yemin edilen şeyin yemin esnasında ve yeminin devamı halinde mevcut olmasıdır. Testide su olmadığı halde “Vallâhi şu testideki suyu içmeyeceğim ” diye yemin etmek gibi.

c) Yeminde kullanılan sözle ilgili şart: Yeminin caiz olması için; Allah’ın isimlerinden bir isim ile yemin etmektir. Allah’ın sıfatlarıyla da, Allah kastedildiği takdirde yemin caiz olur, kastedilmezse olmaz. Mesela; “Allah’ın ilmi için…” gibi bir ifade ile yemin olmaz. Ayrıca: “Peygamber hakkı için” “Ka’be hakkı için” “Kur’an hakkı için” diye de yemin olmaz. Yalnız, “Allah hakkı için” demek yemindir. Çünkü “Hak” Allah’ın sıfatlarmdandır. “Yemin ederim” “Allah’a yemin ederim” Allah’a and içerim” “Allah’a şahitlik ederim” demek yemindir.

2. Hangi yemin bozulduğunda keffaret gerekir?

Yemin-i Munakide bozulduğu zaman keffaret gerekir.

3. Yemin keffareti nasıl yerine getirilir?

Yemin keffareti: Köle azat etmek veya on fakiri akşamlı sabahlı orta derecede yedirmek veya on fakiri tepeden tırnağa elbise giydirmektir. Bunları seçmekte serbesttir. Bunlardan birini yapamayan kimse ise; arka arkaya üç gün oruç tutar.

Keffaret, yemin bozulduktan sonra yerine getirilir.

On fakiri doyurmak yerine, on fakire ayrı ayrı birer fıtra da verilebilir. Ancak, bir fakire bir defada on fıtra verilmez.
Şafî Mezhebine göre; yemin keffareti için tutulan orucun, aralıksız olması şart değildir. Ayrı ayrı tutulsa bile toplam üç gün olması gerekir.