Tesbih Namazı Nedir?

By | 2 Nisan 2015

tesbih-namazi-nedir     Abbâs’tan (r.a.), şöyle aktarılmıştır:

Allâh Rasûlü (s.a.v.) amcası Abbâs b. Abdiilmuttalib’e şöyle buyurdu: “Amca! Sana on şey söyleyeyim, geçmiş ve gelecek günahların bağışlansın; hata ile ya da kasten, küçük ya da büyük, gizli ya da açık ne kadar suç ve günahın varsa hepsi silinsin, ister misin? Dört rekât namaz kıl ve her rekâtta Fâtiha Sûresi ile bir başka sûre oku. İlk rekâtta kıraati tamamladıktan sonra ayakta on beş kez ‘Sübhânallahi ve’l- hamdulillâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber’ de. Sonra rukû’agit ve orada da bunu on kez söyle. Rukû’dan doğrulunca yine bu teşbihi on kez söyle. Sonra secdeye kapanınca yine on kez söyle, başını kaldırınca yine on kez söyle. Fler rekâtta söylenen teşbihlerin toplamı yetmiş beştir ve bunu her rekâtta yaparsın. Bu namazı günde bir kez kılabiliyorsan öyle yap. Buna gücün yetmiyorsa bari cuma günleri kıl. Buna da gücün yetmiyorsa ayda bir kıl. Bunu dahi yapamıyorsan hiç olmazsa ömürde bir kez kıl. ”

Bu hadis şu lafızla da rivayet edilmiştir:

“Birinci rekâtta Fâtiha Sûresi ile A ’lâ Sûresi’ni; ikinci rekâtta Fâtiha Sûresi ile Zilzâl Sûresi’ni; üçüncü rekâtta Fâtiha Sûresi ile Kâfrûn Sûresi’ni; dördüncü rekâtta da Fâtiha Sûresi ile İhlâs Sûresi’ni oku. ”

Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bu sözünü Amr İbnü’l-Âs’a söylediği de nakledilmiş ancak bu rivayette “namazda iken yapacağın on şey…” ilâvesi, diğer rivayetlerde yer almamıştır.

Hadisin rivayetlerinden birinde ise “dört rekâttaki çekilen teşbihler toplamı üç yüzdür” ifadesi yer alır. Bir başka rivayetteki ifade ise “söylenen zikirlerin toplamı bin iki yüzdür” şeklindedir. Çünkü bu teşbihte “sübhânallah”, “el-hamdülillah”, “lâ ilâhe illallah” ve “allâhu ekber” zikirleri yer almakta olup bunların üç yüzle çarpımı bin iki yüzdür.

Kimi alimler teşbih namazının cuma günü gündüz ve gece olmak üzere haftada iki kez kılınmasının müstehab olduğunu söylemişlerdir.