Rasulullah’ın Hadislerini Yazmak

By | 27 Ekim 2014

rasulullahin-hadislerini-yazmakAbdullah İbn Amr (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edilmiştir:
“Muhafaza etme düşüncesiyle Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)’den işittiğim her şeyi yazıyordum. Kureyş (kabilesinden bazı müslümanlar):
– ‘Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) kızgın halinde de hoşnut halinde de konuşan bir insan iken sen ondan duyduğun (şeyleri) yazıyor musun?’ diyerek beni bundan menettiler.
Bunun üzerine Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)’den (duyduğum şeyleri)de yazmaktan vazgeçtim. Bu durumu da Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)’e anlattım. Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) parmağıyla ağzına işaret ederek;
– ‘Sen yaz(maya devam et). Nefsim elinde olan Allah’a yemin olsun ki ağzımdan haktan başka bir şey çıkmaz’ buyurdu.”
Kızgın bir halde bile hakkı söyleyen Hz. Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)’in bu tavrı, bizim için gerçekten etkileyici bir tablo sunmaktadır. Bu tablo, hayatımızın her alanında temel bir ilke durumunu sağlamaktadır. Bu tür durumlarda nasıl tavır sergileyeceğimize dair güzel bir örnek sergilemektedir.
“Bir ayet kadar bile olsa benden (duyduklarınızı başkalarına) aktarın. İsrail oğullarından rivayette bulununuz. Bunda bir sakınca yoktur. Kim benim üzerime kasten yalan söz isnat ederse cehennemdeki yerine hazırlansın.”