Namazın Kılınışı ile İlgili Sorular – 3

By | 23 Eylül 2014

namazi-kilinisi-ile-ilgili-sorular1. Namazda kaide-i âhire’nin (son oturuşun) hükmü nedir?

Son oturuşta (kaide-i âhire’de) teşehhüd miktarı (Ettahiyyâtü’yü okuyacak kadar) oturmak farzdır.

2. Namazda son oturuşta dua edilir mi?

Namaz kılan kimse son oturuşta ettehıyyâtü’yü okuyacak bir zaman kadar oturur, bu kadar oturmasa namazı bozulur.Ettehıyyatü’nün akabinde Peygamber Efendimize salât ü selam’ı tamamladıktan sonra kendisi için, ana babası için ve başkaları için, bütün müminler için dua ve istiğfar eder. Sadece kendisi için dua etmesi doğru olmaz. Daha sonra Rabbenâ âtinâ duasını sonuna kadar okur.

3. Namaz kılan kimse insanların sözlerine benzer sözlerle dua edebilir mi?

Namaz kılan kimse insanların sözlerine benzer sözlerle dua edemez. Meselâ; Allâhımmerzuknî mâlen azîmen = Allahım beni büyük bir mal ile rızıklandır diyemez. Böyle derse namazı fasit olur. Fakat: Allâhümmerzuknî el-ilme ve’l-hacce = Allâhım beni ilim ve hac ile rızıklandır diyebilir. Böyle namazı fasit olmaz (bozulmaz).

4. Namazda selam verirken baş ne kadar çevrilir?

Namazdan çıkmak için selam verirken yüz, önce sağ yanağını görünceye kadar sağa çevrilir, sonra da sol yanağının beyazlığını görünceye kadar sola çevrilir.

5. Es – Selâmü aleyküm ve rahmetullah derken kime selam vermeye niyet edilir?

Selam veren kimse, sağa ve sola selam verirken selam verdiği tarafta bulunan meleklere (Hafaza meleklerine) selam vermeye niyet eder. Cemaatle kılıyorsa meleklerle birlikte Müslümanlara ve imama da selam vermeye niyet eder.

6. İmamın selamdan sonra oturup beklemesi gerekir mi?

Öğle, akşam ve yatsı namazlarında selam verdiği zaman imamın oturup beklemesi mekruhtur. Bunu sürekli yapması bidattir. Sünnetleri kılmak için ayağa kalkar. Ve imam olan bu kimse nafileyi farzı kıldığı yerde kılmaz. Sağ tarafında, sol tarafında veya arka tarafında kılar. Münferit olarak kılan veya imama uyarak kılan kimse ise  serbesttir. Farz namazları kıldığı yerde oturup nafileleri orada kılması ve dua etmesi caiz olduğu gibi, nafileleri kılmak için yerlerinde kalmaları, öne veya arkalarına çekilmeleri veya sağa sola çekilerek kılmaları müsavidir ve bunların hepsi de caizdir. Ancak Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyuruyor ki: “Sizden biriniz ( farzı kıldığı yerin) sağından veya solundan biraz ilerleyip ya da biraz geriye çekilmekten (bu suretle birçok mahalde namaz kılmaktan) aciz midir?” Bu ifadeden, farzdan sonra dağılarak mescidin muhtelif yerlerinde sünnetleri kılmaya teşvik bulunmaktadır. Böylece ibadetimizdeki şahitleri de çoğaltmış oluruz.

7. Sonunda nafile kılınmayan namazlarda imamın durumu nasıldır?

Sabah ve ikindi gibi sonunda nafile olmayan namazlarda, imamın yönü kıbleye karşı olduğu halde bulunduğu yerde beklemesi mekruhtur. Şayet, hizasında sonradan gelip de namaz kılmakta olan kimse yoksa bu oturuş esnasında imam yönünü cemaate döner. Fakat böyle bir kimse var ise; imam, sağ tarafına veya sol tarafına döner.