Namazın Kılınışı ile İlgili Sorular – 2

By | 23 Eylül 2014

namazi-kilinisi-ile-ilgili-sorular1. Besmele namazda zamm-i sure yerine okunur mu?

Besmele (Bismillâhirrahmânirrahîm) Kur’an’dan bir ayettir. Fakat besmeleyi namazda zamm-i sure yerine okumak mekruhtur. Zira farz olan kıraat sadece besmele okumakla olmaz.

2. Besmele her rekâtta okunur mu?

Besmele her rekâtın başında okunur. Fakat Fatiha ile zamm-i sure arasında besmele çekilmez. İmama uyan kimse de ayağa kalkınca besmele çekmez.

3. Rükûda başın ve dizlerin durumu nasıl olmalıdır?

Rükûa varan kimse (erkek) sırtını dümdüz yapar. Başını eğmez, kaldırmaz da, başı ile beli aynı hizada dümdüz durur. Kadınlar rükûda az eğilir, dizlerine dayanmaz; parmaklarını kapalı bir şekilde uyluklarının üzerine koyar. Dizlerini büker ve dirseklerini böğründen uzaklaştırmaz.

4. Rükûda tesbihi terk etmekle namaz bozulur mu?

Rükûda tesbihatı (Sübhâne Rabbiye’el-azîm) bir defa demekle veya tamamen terk etmekle namaz bozulmaz, fakat bu mekruhtur.

5. İmama uyan kimsenin “semiallâhülimenhamideh” demesi gerekir mi?

İmama uyan kimse “Semiallâhülimenhamideh” demez. Bunu imam söyler ona uyan cemaat ise; “Allâhümme Rabbenâ velekelhamd” der. Yalnız başına namaz kılan kimse her ikisini de söyler.

6. Rükû ve secdedeki teşbihler üçten fazla söylenir mi?

Rükû ve secdedeki tesbihleri üçten fazla söylemek müstehaptır. Ve bu tesbihleri beş, yedi veya dokuz gibi tek rakamla bitirmek de müstehaptır.