Namazdaki Diğer Şartlar Nelerdir?

By | 23 Mart 2015

namazdaki-diger-sartlar-nelerdir1) Örtünmek
• Örtünmek, ipek dışındaki herhangi bir kumaştan, avret yerini ve omuzlan örten temiz bir elbise giyinmektir. İpek elbise ile kılınan namaz ise temiz olsa bile geçersizdir. Sahibinin izni olmadan alınıp giyilen elbise ile namaz kılmak da böyledir.

2) Namaz Kılınacak Yerin Temiz Olması

• Namaz kılınacak yer her türlü pislikten temiz olmalıdır. Pisliği rüzgâr veya güneş kurutmuşsa üzerine temiz bir sergi atılarak namaz kılındığında [Hanbelî mezhebindeki] iki nakilden birine göre, kılınan namaz geçerli olur. Zayıf bir rivayete göre, sahibinden izin alınmadan girilen yerde kılınan namaz da böyledir.

3) Kıbleye Yönelmek

• Kıbleye yönelmek, Mekke ve yakınlannda bulunan kişi için Kâ’be’nin kendisine; Mekke’den uzakta olan kişi için ise Kâ’be’nin bulunduğu yöne yönelmektir. Kâ’be’nin yönü; rüzgârların esmesi, güneşin ve yıldızlann konumları gibi emarelere bakılarak tespit edilir.

4) Niyet

• Niyet kişinin Allâh’m yükümlü tuttuğu belirli bir namazı gösterişten uzak olarak eda etmeyi ve namazdan çıkıncaya kadar kalbini uyanık tutmayı düşünmek demektir ve kalp ile olur.

Hz. Peygamber’in (s.a.v.), Hz. Âişe’ye (r.a.) şöyle buyurduğu nakledilmiştir;
“Namazından sana ait olan kısım, ancak kalbinin uyanık olduğu kısımdır. ”

5) Vaktin Girmesi

• Kişi, namaz vaktinin girdiğini, kesin bir şekilde bilmelidir. Ancak havanın bulutlu veya rüzgârlı olması ya da başka bir engelin bulunması durumunda kanâatine (zann-ı galib) göre hareket eder.

a) Ezan

• Vakit girince önce ezân okur.
Ezânın sözleri şöyledir:

[Türkçe Çevirisi]

[Allâh en büyüktür (4 kez). Tanıklık ederim ki Allâh’tan başka ilâh yoktur (2 kez). Tanıklık ederim ki Muhammed, AllâhTn elçisidir (2 kez). Haydi namaza! (2 kez). Haydi kurtuluşa! (2 kez). Allâh en büyüktür (2 kez). Allâh’tan başka ilâh yoktur.]

b) Kâmet

Sonra namaz için kâmet getirir.
Kâmetin sözleri şöyledir:

[Türkçe Çevirisi: Ezânın çevirisi gibidir. Ancak kâmette “Haydi kurtuluşa!” dendikten sonra iki kez “Namaz başladı” cümlesi söylenir.]