Namazda Niyet ile İlgili Sorular – 5

By | 23 Eylül 2014

namazda-niyet-ile-ilgili-sorular1. Secde esnasında ellerin ve kolların durumu nasıl olmalıdır?

Secde esnasında erkekler ellerini kulakları hizasına koyar, parmakları da kıble istikametinde olur. Ayak parmakları ise kıble istikametinde olur. (Parmaklarını değil de, ayağının üst kısmını yere koyanın secdesi de caizdir). Secde esnasında ellerin ayasına dayanılır, dirsekler ise böğürlerden ayrı tutulur, kol lar yere serilmez. Kadınlar ise; rükû ve secdelerde, kollarını yanlarından uzaklaştırmazlar. Secdelerde karınlarını uyluklarının üzerine koyarlar.

2. Secdeden kalkan kimse nasıl oturur?

Erkekler secdeden kalkınca; yere serdiği sol ayağının üzerine oturur. Sağ ayağını diker, böylece sağ ayak parmakların da kıbleye çevirmiş olur. Ellerin uylukların üzerine koyar, ellerinin parmaklarını ise yayar. Diz kapaklarını tutmaz. Kadınla ise sol kalçalarının üzerine oturur ve iki ayağını da sağ tarafına çıkarır.

3. Rekâtın tamamlanması için bir secde yeterli midir?

Tek secde yeterli değildir, ikinci defa secdeye varmak da farzdır.

4. Secdede sünnete tam uygun olanı nedir?

Secdede sünnete tam uygun olanı; ayakları, alnı ve bum birlikte yere koymaktır. Bunlardan biri bir özür sebebiyle yer konmadıysa bu mekruh değildir. Bir kimse bir özrü olmaksızu bunlardan alnını yere koymuş fakat burnunu koymamışsa bu da caizdir, fakat mekruhtur. Bir kimse bunun aksine, burunu yer koymuş, fakat alnını koymamışsa Ebû Hanife’ye göre caizdi fakat mekruhtur. İmameyn’e göre ise caiz değildir.