Namazda Niyet ile İlgili Sorular – 6

By | 23 Eylül 2014

namazda-niyet-ile-ilgili-sorular1. Secde ederken yanağını veya çenesini yere koysa bu secde yerine geçer mi?

Bir kimse secde ederken bir özrü olsun veya olmasın, alnını, burnunu değil de yanağını veya çenesini yere koyarsa bu caiz olmaz. Şayet namaz kılan kimse, özürlü bulunduğu için alnını ve burnunu yere koyamıyorsa o kimse; secde yapmaz namazı ima ile kılar.

2. Bir kimsenin yumuşak bir şey üzerini secde etmesi caiz midir?

Bir kimse; ot, saman, pamuk, yumuşak döşeme veya kar üzerine secde ettiği zaman alnı ve burnu istikrar bularak sabit durur ve sertliği hissederse, secdesi caiz olur. Fakat uzuvları istikrar bulmaz da, bastırdıkça aşağı doğru inmeye devam ederse secdesi caiz olmaz. Ayrıca; koltuk, kanepe ve benzeri şeyler üzerine de secde edilmez.

3. Namaz kılanın sırtına secde yapılabilir mi?

Cemaatin kalabalık oluşu ve yer darlığı sebebiyle namaz kılmakta olan bir kimsenin üzerine secde edilmiş olsa, bu secde caiz olur. Fakat üzerine secde edilen şahıs namaz kılmamakta veya secde eden kimsenin kıldığı namazı kılmamakta ise, üzerine yapılan secde caiz olmaz.

4. Bir kimsenin dizlerinin üzerine secde etmesi caiz midir?

Bir kimsenin özürlü de olsa, özürsüz de olsa dizlerinin üzerine secde etmesi caiz değildir. Ancak bir kimsenin eli yerde olduğu takdirde avuç içine secde edebilir, bu caizdir.

5. Ne kadar yüksekliğe secde etmek caizdir?

Bir kimsenin secde ettiği yer, ayaklarının bulunduğu yerden bir kerpiç boyu veya iki kerpiç boyu yüksek olursa o kimsenin secdesi caiz olur. Daha fazla yüksek olursa secdesi caiz olmaz.