Namazda Niyet ile İlgili Sorular – 3

By | 23 Eylül 2014

namazda-niyet-ile-ilgili-sorular1. İmamın arkasında namaz kılan kimse, imama uyduğunu belirtmeli midir? Ve imama uyan kimse ne zaman niyet etmelidir?

İmama uyan kimse, yalnız kılan kimse gibi niyet eder ve ayrıca imama uymaya da niyet eder.Zira niyetsiz olarak imama uymak caiz değildir.İmama uyan kimsenin niyet ederken efdal olanı, imam “Allahuekber” dedikten sonra niyet etmesidir. Ancak imam yerine (mihraba) durunca niyet etmek de caizdir.

2. İmamın ismini zikrederek uymak şart mıdır?

Muktedi (İmama uyan kimse), imamın ismini belirterek mesela;Ahmed’e uymaya niyet etse, imam da Ahmet değil Mehmet olsa, muktedinin niyeti caiz olmaz.

3. Bilgi durumları itibariyle namaz kılan kimseler kaç gruba ayrılır ve durumları nasıldır?

Bilgi  durumları itibariyle namaz kılan kimseler şu altı gruba ayrılır:

1. Namazın farzlarını ve sünnetlerini bildikleri gibi, farzın manasını da bilen kimselerdir. Bu kimseler, namazı kılmakla gerçekten sevaba hak kazanırlar. Terk etmeleri sebebiyle de azaba müstehak olurlar. Bu gibi kimseler, sünneti yapmakla da sevaba müstehak olurlar; sünneti terketmekten dolayı azap görmezler.

2. Bazı kimseler de hangi namazın farz, hangisinin sünnet olduğunu bilir ve farza farz olarak niyet eder; ancak kıldığı namazdaki farzların, sünnetlerin neler olduğunu bilmez; işte bu gibi kimselerin de niyeti caiz olur.

3. Bir kimse farza niyet eder, fakat farzın manasını bilmezse, o kimsenin niyeti ve namazı caiz olmaz.

4. Bir kimse, diğer insanların kıldığı gibi farzları ve nafileleri kılıyor, fakat farzları nafilelerden ayıramıyor ise onun da niyeti ve namazı caiz değildir.

5. Kıldığı namazın hepsinin de farz olduğuna inanan kim senin namazı caizdir.

6. Bir kimse Allahu Teâlâ’nın kullarına beş vakit namaz farz kıldığını bilmese, fakat kendisi bu namazları vaktinde kılıyor olsa; bu şahsın kıldığı namazlar da caiz değildir.

4. Namaza başlarken tekbir ayakta mı alınır?

Tekbir ile namaza başlanabilmesi için; tekbirin ayakta veya ayakta olmaya yakın bir şekilde söylenmiş olması gerekir. Aksi halde bu şekilde yani, ayakta söylenmeyen tekbir ile namaza başlanmış olmaz. Hatta oturduğu yerden tekbir alıp da sonra  ayağa kalkmış olan kişi de namaza başlamış olmaz. Fakat bir  kimsenin ayakta durmaya gücü yettiği halde nafile namazlar oturduğu yerde kılması ve tekbiri de oturduğu yerde alması caiz olur.

5. İmama uyan kimse tekbir alırken neye dikkat etmelidir?

İmama uyan kimse, imamla birlikte tekbir alır ve “Allah lafzını imamla birlikte söylemiş olmasına rağmen, “Ekber lafzını ondan evvel bitirmiş olsa; o kimse namaza başlamış olmaz.

Keza, imama rükûda yetişen bir kimse, “Allahuekber” der; fakat “Allah” lafzını ayakta iken, “Ekber” lafzını da rükûa varınca söylese, bu kimse bu şekilde namaza başlamış olmaz.