Namazda Kıraat ile İlgili Sorular – 3

By | 23 Eylül 2014

Rüyada namaz kılmak1. Vitir namazında kıraatin miktarı nedir?

Vitir namazında Fatiha’dan sonra hangi surenin okunması gerektiği konusu üzerinde durulmamıştır. Vitir namazını kılan kimsenin, Fatiha’dan sonra dilediği sureyi okuması güzel görülmüştür. Fakat Peygamberimiz (s.a.v), vitir namazını Sebbi- hısme Rabbike’l-a’Iâ, Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn ve Kul hü- vellâhu ehad ile kılardı. Vitir namazını kılan kimsenin de bu sureleri okuması ve bazen değiştirerek başka sureleri de okuması güzeldir.

2. Birinci ve ikinci rekâtlardaki kıraatta uzunluk uyumu nasıl olmalıdır?

Bütün namazların ilk rekâtlarında, ikinci rekâttan daha uzun okumak fetvaya uygun olur ve daha iyidir. İkinci rekâtta, birinci rekâttan daha uzun okumak mekruhtur. Ancak aradaki fark, üç ayetten daha az olursa, bu durum mekruh değildir.

3. Cuma ve bayram namazlarında kıraat miktarı nedir?

Cuma ve Bayram namazlarında uygun olanı, birinci rekâtta otuz, ikinci rekâtta ise, on veya yirmi ayet okumaktır. Ancak, mesai ve iş hayatının şartlarına göre, imam cemaatin durumunu dikkate almalıdır.

4. Namazlarda muayyen sure ve ayetleri tahsis ederek, devamlı aynı sureleri okumak nedir?

Namazlarda, muayyen sure veya ayetler tahsis ederek, o namazlarda sadece o sure ve ayetleri okumanın vacip olduğunu, başka sure ve ayetlerinin okunmayacağını ve okunursa mekruh olacağım sanması suretiyle böyle bir tahsis yaparak aynı sure ve ayetleri okuması mekruhtur. Ancak böyle değil de, sadece kendisine ve hafızasına kolay geldiği için veya teberrüken yani Peygamber Efendimiz onları okuduğu için okursa bunda kerahet yoktur.