Nafile (Tatavvu) Namazlar İle İlgili Sorular – 6

By | 24 Eylül 2014

nafile-namazlar-ile-ilgili-sorular1. Teheccüd (gece) namazının anlamı ve hükmü?

Teheccüd namazı, gece vakti kılınan namazdır. Normal şekliyle teheccüd namazı, gece belirli bir süre uyuduktan sonra kalkıp, sabah namazı vakti girmeden önce kılınan bir namazdır. En az iki, en çok da sekiz rekât olarak kılınır. Bu namazı Peygamberimiz her gece devamlı olarak kılmıştır. Ve kılınması konusunda önemle tavsiyede bulunmuştur. Zira bu namaz, gösterişsiz yapılan en önemli ibadetlerden biridir. Bu namaz müminler için mendup bir ibadettir.

2. Tesbih namazı kaç rekâttır, nasıl kılınır?

Tesbih namazı dört rekâtlı bir namazdır. Her rekâtında 75 olmak üzere, dört rekâtta toplam üç yüz defa “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber” diye tesbih okunur. Tesbih namazı kılmanın sevabı çoktur. Peygamberimiz, tsşbih namazı kılınmasını tavsiye etmiş ve bu namazı kılanların birçok günahlarının bağışlanacağını haber vermiştir.

Tesbih namazı her zaman kılınabilir. Bazıları, öğleden önce kılınır demişlerdir. Ayda veya yılda bir defa, hiç olmazsa ömürde bir defa kılınmalıdır.

3. Tesbih namazı şöyle kılınır:

Tesbih namazı kılacak kimse; önce niyet eder, tekbir alır ve sübhâneke’yi okur. Sonra yukarıdaki tesbihi 15 defa okur. Sonra, eûzü besmele çekip Fatiha’yı ve bir sure okur, arkasından teşbihi 10 defa okur. Sonra rükûa gider, üç defa “Sübhâne Rabbiyel-azîm” der ve arkasından, burada da 10 defa tesbihi okur. Sonra kıyama doğrulur 10 defa, birinci secdede 10 defa, iki secde arasında 10 defa, ikinci secdede 10 defa okur. İkinci rekâtı da bu şekilde tamamladıktan sonra ettahiyyâtü’ye oturur Bundan sonra selam verilip aynı şekilde iki rekât daha kılınır.

Tesbih namazı, tek selam ile dört rekât olarak kılınacağı gibi, ayrı ayrı selam ile ikişer rekât da kılmabilir. Ayrıca teşbih namazının cemaatle kılınması her ne kadar caiz ise de mekruhtur. Tek başına kılmak daha faziletlidir.