Nafile (Tatavvu) Namazlar İle İlgili Sorular – 4

By | 24 Eylül 2014

nafile-namazlar-ile-ilgili-sorular1. Kuşluk (Duha/İşrak) namazının hükmü nedir?

Kuşluk namazı, mendub olan namazlardandır. Azı iki rekât, çoğu ise on iki rekâttır. Vakti ise güneşin yükselmesinden sonra zeval vaktine kadar olan vakittir.

2. Tahiyyetü’l-mescid namazının hükmü nedir?

Tahıyyetü’l-mescid, mendub bir namazdır. İki rekât olarak kılınır. Camiye girilince oturmadan kılmak daha faziletlidir. Ancak, oturduktan sonra kalkıp kılınabilir. Namaz kılınması mekruh olan bir vakitte camiye girilirse bu namaz kılınmaz. Ayrıca camiye farz namaz kılmak için giren kimsenin kılacağı namaz, tahıyyetü’l- mescit yerine geçer. Bir günde camiye birkaç defa giren kimsenin bir defa tahiyyetü’l- mescid kılması yeterlidir. Kişi bu namazı dilerse ilk girişinde, dilerse son girişinde kılar.

Şafiî Mezhebine göre; camiye giren kimse, oturduğu takdirde, artık Tahiyyetü’l-mescid namazını kılmaz. Bu mezhebe göre, camiye birçok defa girilmesi halinde, her defasında  Tahiyyetü’l-mescid namazı kılınmalıdır. Ancak, imam cemaatle namaza başladıktan sonra camiye giren kimsenin, bu namazı kılmasına gerek yoktur. Hatta böyle bir durumda tahıyyetü’l- mescid namazını kılmak mekruhtur.

3. Abdest aldıktan sonra kılınan namazın hükmü?

Abdest aldıktan sonra iki rekât namaz kılmak mendupdur. Şafiî Mezhebine göre; abdest aldıktan sonra, henüz abdest suyu kurumadan kılınan bu namazın hükmü, sünnettir.