Muharrem Ayında Kılınacak Nafile Namazlar

By | 7 Nisan 2015

muharrem-ayinda-kilinacak-nafile-namazlar    Muharrem ayında kılınan namazlar için çok faziletler vardır. Namazlar için birçok rivayetler vardır.
1- Muharrem ayının birinci gecesinde on rekat namaz kılınır. Her rekatta bir FATİHA SURESİ, on AYETEL KÜRSİ ve on İHLAS SURESİ okunur. Sonra eller kaldırılarak kendi nefsi, ana ve babası ve bütün erkek ve kadın mü’minler için istiğfarda bulunulur. Daha sonra şu dua yapılır:

(Allâhümme mâ alimte min amelin fî hâzihis seneti minnâ neheytenî anhü ve lem terdahü ve lem tensehü ve halimte annî ve afevte ba’de kudretike alâ ukubeti ve deavtenî ilettevbeti ba’de cür’etî alâ ma’sıyyetik. Allâhümme innî estağfiruke minhü feğfirhü lî vemâ
amiltü fîhâ mimrnâ terdahü ve veadtenî aleyhis sevâbe fetekabbelhü minnî velâ tekta’ recâî minke yâ kerîm)

“Allah’ım! Bu sene içinde Senin men ettiğin ve hoşnut olmadığın işlediğim ameller ve bu amellerden benim unutup senin unutmamış oldukların vardır. Kudretin yettiği halde bana ceza olarak bir azap indirmedin. Hilminle muamelede bulundun. İşte onlardan dolayı Sana yönelip istiğfar ediyorum. Ey bağışlaması çok olan Rabbim! Beni affet. Senin hoşnut olduğun ve sevap ile va’dettiğin herhangi bir amel işledimse, onu da benden kabul buyur. Umudumu kesme.”

2- Muharrem ayının birinci gününde iki rekat namaz kılınır. Namazda istediği kadar Kur’an okuyabilir. Namazdan sonra ellerini kaldırıp şu şekilde dua eder:
(Allâhümme ente rabbî kadîmün ve hâzihî senetün cedîdetün es’elüke min hayrihâ ve eûzü bike min şerrihâ vestekfîke meûnetehâ ve şuğlehâ yâ zel celâli vel ikrâm. Allâhümme entel ebediyyul kadîmu ve hâzihî senetün cedîdetün es’elüke fîhel ismete mineş şeytâni vel avne alâ hâzihin nefsil emmâreti bissûi vel iştigâle bimâ yukarribunî ileyke yâ zel celâli vel ikrâm)
“Allah’ım! Sen öncesizsin, bu sene ise daha yeni başladı. Bu senenin hayrını ve bereketini Senden istiyorum. Şerrinden ve kötülüğünden Sana sığınıyorum. Bu senenin zahmet ve meşguliyetine karşı Sen bana yetersin. Seninle yetiniyorum ey celal ve ikram sahibi! Allah’ım! Sen sonsuz ve öncesizsin. Bu sene ise daha yeni başladı. Bu sene içinde şeytandan korunmamı istiyorum. Nefs-i emmarenin kötülüklere olan meyline boyun eğmeme için Senden yardım bekliyorum. Beni sana yaklaştıracak meşguliyetler, işler ve ameller nasip et. Ey celal ve ikram sahibi!”
Bu duayı okuyan kimseye Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) bir melek görevlendirir. O melek şeytanı ondan def eder. Nefsine karşı ona yardımcı olur. İlahi hoşnutluğa ermesini kolaylaştırır ve bütün işlerinde o kimseye kolaylık sağlar.

3- Muharrem ayının onuncu gecesi de (Aşura gecesi) yüz rekat namaz kılınır. (49-50. sayfalarda zikredilmiştir.)

4- Aşura günü çoluk çocuğunun rızkının geniş tu-tulmasını talep etmek niyetiyle sekiz rekat namaz kılınır. Her rekatında Kur’an-ı Kerim’den istediği kadar okur. Böylece o kimse Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) katında kendisi için sevap kazanır ve çoluk çocuğunun rızkının genişlemesini talep etmiş olur. Hazreti Aişe (Radıyallâhü Anha) validemizden yapılan rivayette Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) “Kim Aşura günü çoluk çocuğuna geniş imkan tanırsa, Allahü Teâlâ (Celle Celâlühü) o sene içinde o kimseye geniş imkanlar hazırlar” buyurmuşlardır.

5- Aşura günü kıyamette düşmanlarını razı etmek niyetiyle iki rekat namaz kılar.

6- Peygamber Efendimiz (Sallallâhü Aleyhi ve Sellem) buyurmuşlardır ki: “Bir kimse, Aşura günü dört rekat namaz kılsa, her rekatında bir FATİHA SURESİ ile on İHLAS SURESİ okusa, bu sıddıkların namazıdır. Bu namazı kılan sıddıklar sırasında yazılır. O kimse, Ahlasul Hâlisin (halislerin en halisi) olur.”