Meleklere İman

By | 8 Nisan 2015

meleklere-imanMelekler, bizim zahirî duyularımızla algılanabilecek maddî bir yapıya sahip olmamaları yönüyle gayb âlemine ait varlıklardır. Bunun için de, haklarında duyularla değil, peygamberlerin verdikleri haberlerle bilgi sa­hibi olunur.

Yüce Yaratıcı, gaybın son habercisi, son peygamberi Hz. Muhammed’e (sallallahu aleyhi ve sellem) vahyetmiş olduğu kitabında, bize me­leklerden bahseder ve onların varlığına inanmayı iman esasları içinde zikreder:

“Peygamber Rabbi tarafından kendisine indirilene iman etti, (buna) mü’minler de (iman ettiler). Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine iman ettiler.” (Bakara sûresi, 2/285)

Meleklere inanmayan kişi, ilgili âyetlerin hükmünü inkâr ettiği için iman etmiş sayılmaz. Esasında meleklere inanmamak, dolaylı olarak vah­yi, peygamberi, peygamberin getirdiği kitabı ve tebliğ ettiği dini inkâr et­mek anlamına gelir. Çünkü din, peygamberlere melekler aracılığıyla bildirilmiştir. Nitekim Kur’ân’da şöyle buyrulur:

“… Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve âhiret gü­nünü inkâr ederse, o artık tam bir dalâlet içine düşmüş demektir. (Nisa sûresi, 4/136.)