Kurban İle İlgili Sorular – 5

By | 1 Ekim 2014

kuban-ile-ilgili-sorular1. Kurban kesme günleri kaç gündür, hangi gün kesmek daha efdaldir?

Kurban kesme günleri üç gündür. Bu günler, Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci günleridir. Birinci gün efdal olan gündür. Son gün efdal olan gün değildir. Bu günlerin hem gündüzünde hem gecesinde kurban kesmek caizdir. Fakat geceleri kesmek mekruhtur. Kurban kesmenin ilk vakti, kurban bayramının birinci gününün tan yerinin ağarma zamanında başlar ve üçüncü günün güneş batımından sonra sona erer.

2. Kurban kesmenin müstehap olan vakti ne zamandır?

Kurban kesmenin müstehap olan vakti; hutbe okunduktan sonradır. İmam bayram namazını kıldırmadan önce kurban kesilmez, kesilirse caiz olmaz. İmamın birinci selamından sonra keserse kurban bilittifak caiz olur. Fakat imam, teşehhüde oturduğu halde selam vermeden önce kesilirse caiz olmaz.

3. Bir adamın bulunduğu yerde iki cami olsa durum nedir?

Bir adamın bulunduğu yerde iki cami olsa, birinde namaz kılınıp, diğerinde namaz kılınmadan önce, kurban kesilse, o kurban caiz olur.

4. Birinci gün bayram namazı kılınmazsa kurban kesme zamanı nasıldır?

Bayram namazı, bir özürden dolayı veya özürsüz olarak, bayramın birinci günü kılınmazsa, bu durumda, zeval vakti geçinceye kadar kurban kesmek caiz olmaz. Çünkü birinci gün zeval vaktinin girmesiyle namaz geçmiştir. İkinci gün kılman namaz ise kazadır.