Kur’an Okumanın Sünnetleri

By | 22 Ocak 2015

Kur'an Okumanın SünnetleriKur’an Okumanın Sünnetleri
Fesübhanallah! Allah bu Kur’anı niçin indirdi? Muska yapılıp hastalara ve çokcuklara asılma için mi? Mezarlıkta ölüler üzerine okunması için mi? Aciz ve sihire uğramış kişiler suyundan içsinler diye üfürükçüler tarafından kaplara kağıtlara yazılması için mi? Süs ve bereket maksadıyla, poster şeklinde duvarlara ve güzelliklerin korunması amacıyla kız çocukların boyunlarına asılması için mi?
Allah Azze ve Celle bu kitabı cami kapılarında oturarak, birkaç kuruş karşılığında Ayetel Kürsi, Felak, Nas süreleri ile necat ayetlerini bağırmaları için mi? Gece kulüplerinde söylenen şarkılar gibi, okuyanların şarkı söylercesine okumaları, dinleyenlerinde namelerinden çoşmaları için mi?
Yıldız falı, rüya ve istihareler de başvurulması gereken bir kılavuz kitabı olması için mi? İlk Müslümanlara dünyanın kapılarını açan bu Kitap bu gün karanlık bir odada, üzerine tozların birikmesi için mi?
Ey, Rabbimiz sana sığınırız!
Sen yüce kitabını bunlar için indirmedin! Şüphesiz insanların, ayetlerini düşünmeleri ve kendilerine aydınlatıcı bir meşale olması için indirdin.
İnsanları mesajıyla müjdelemek ve uyarmak için indirdin! Ölülere değil yaşayanlara ait kitap olması için; Müslümanların ferdi ve içtimai yaşantılarında prensip ve sistemlerini edinmeleri için indirdin.
Ey Allah‘ım!
Senin bizim için çizdiğin mutluluk yolunu kaybettik ve kaybolduk. Kur’an’ın yolundan ve hedeflerinden yüz çevirmemiz sonucunda, ayrılık ve anarşi belasına düştük, hayatın basit değerleri içinde eridik.
İlahi kitaplarını inkar eden geçmiş ümmetlerin başaramadığı derecede, onun kavram ve hedeflerini değiştirdik. Ölülere okuma karşılığında alman birkaç kuruşu geçim vasıtası yapan herhangi bir kimseyi daha önceki topluluklarda görmüyoruz.
Doğru yola girebilmek ümidiyle tebliğ için bizden söz bekleyen milyonlarca insan kitlesini de kaybettik.
Ayeti kerime:
“Kendilerine verdiğimiz kitabı gereği gibi okuyanlar (varya); işte bunlar ona iman ederler. Kim onu inkar ederse işte onlar zarara uğrayanların dâ kendileridir.”
(Bakara 121)
“Sen Kur’anı okuduğun zaman seninle ahirete iman etmeyenlerin arasına gizli bir perde çekeriz.” (İsra 45)
Ebu Umame’den -Allah ondan razı olsun- rivayete göre dedi ki: Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem’i şöyle buyururken dinledim:
“Kur’an okuyunuz çünkü o kıyamet gününde kendi ashabına (yani Kur’an okuyanlara) şefaatçi olarak gelecektir.” (Müslim 1/503)
Cabir’den -Allah ondan razı olsun- rivayete göre Peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurdu:
“Kur’an; şefaat edici, şefaati kabul edilecek olan, söyledikleri doğrulanacak olan bir savunmacıdır. Kur’an’ı önüne koyan kimseyi Kur’an cennete götürür, Kur’an’ı arkasına bırakanı da Kur’an cehenneme götürür. (İbn Hibban, Sahih 1/ 553)