Kayınvalide Geline Hakkını Helâl Etmezse Ne Olur?

By | 28 Ocak 2015

kayinvalide-geline-hakkini-helal-etmezse-ne-olur   Kayınvalide, ne kadar hakkı geçerse geçsin, gerçek anne kadar hakkı geçmez ve olmaz ve ona âsi olma  gibi bir durum da söz konusu değildir. Siz bir insan olarak üzerinize düşen hizmet ve görevi yaparsınız,  başkalarının hakkını üstünüze geçirmemeye çalışırsınız, vicdanen de rahat ettikten sonra mesele  yoktur.
Kayınvalideniz, beyinizin annesi olduğu gibi, aynı zamanda çocuklarınızın babaannesidir. Siz  ayrılacak olsanız, kocanız vefat etse dahi, akrabalığınız en azından çocuklarınız aracılığıyla devam  edecektir.Aile içinde şu veya bu şekilde, az veya çok, görüşmelerinizin sıklığı ve sâkinliği oranında hak-

hukuk mutlaka olacaktır ve zaten vardır.Bu gibi konularda hürmet ve saygı başta olmak üzere, dinî ölçüleri zorlamamak kaydıyla anlayış ve hoşgörü ortamı içinde münasebetleri sürdürürsünüz. Kendinizi dinen ve vicdanen rahat hissediyorsanız mesele yoktur.Ancak kayınvalide olup olmaması bir tarafa, insan olarak kalbini kırma, gıybetini yapma, soğuk davranma, meşru istek ve arzularını yerine getirmeme gibi hallerde bulununca mutlaka hak geçer.Bunun için özür dileme, helâllik isteme gibi telâfi yollarını tercih etmelidir.Yalnız bütün bunlarla birlikte her olur olmaz şeye karışıyor, her meseleye müdahale ediyor, beyinizle aranızın soğumasına yönelik davranışlarda bulunuyor, geçimsizliği arttırıyor ve çekilmez hale getiriyorsa, aşırıya kaçmamak kaydıyla hakkınızı ve haklılığınızı arayacaksınız.Ama bu hususta eğer yapabilirseniz, meseleleri büyütmemek ve çoğu zaman susmayı tercih etmek gerekir.

“Hakkımı helâl etmem” meselesine gelince; bir defa hak geçmesi tek taraflı bir olay değildir. Onun size hakkı geçtiği gibi, sizin de ona hakkınız geçiyordur.Çünkü ne kadar hakkı geçerse geçsin, gerçek anne kadar hakkı geçmez ve olmaz ve ona âsi olma gibi bir durum da söz konusu de- ğüdir.Siz bir insan olarak üzerinize düşen hizmet ve görevi yaparsınız, başkalarının hakkını üstünüze geçirmemeye çalışırsınız, vicdanen de rahat ettikten sonra mesele yoktur.