Kadın Başı Açık Abdest Alabilir Mi?

By | 4 Şubat 2015

kadin-basi-acik-abdest-alabilir-mi    Müslüman bir hanım, nâmahrem erkeklerin yanında, kendisine nikâhı düşebilecek erkek lerin görebileceği yerde, başını, kollarını ve bacağını açamaz; aynı zamanda onların yanında abdest de alamaz. Ama kendi evinde, mahremlerinin görebileceği bir yerde başı açık olarak abdest alabilir.
Önce iki hususu hatırlayalım:
Birincisi: Nur Sûresinin 31. âyet-i kerimesinde, kadınların, kendilerine nikâhı düşebilecek, nâmahrem, yabancı erkeklerin yanında başlarını iyice örtmeleri emredilir.
Bunun yanında, yine aynı âyetten, kadının başını, kollarını, boynunu ve dizden aşağı bacağını, mahremlerinin (babası, kardeşi, oğlu gibi) görmelerinin bir sakıncasının olmadığını anlıyoruz.
Bu hüküm fitne korkusu olmadığı zamandır. Yani -pek olmaz ya- kadına yakınları kötü niyetle bakarsa yine caiz olmaz. Ayrıca bu ifadelerden, kadın mahremlerinin yanında bedeninin bu kısımlarını açmalıdır hükmünü de çıkarmamak lazımdır.
İkincisi: Kadının kendi evinde gerek tek başınayken, gerekse beyinin, çoluk çocuğunun yanında başının açık olmasında da bir sakınca yoktur.
Yani bir kadın kendi evinde, bu sözü edilen şartlar içinde başı, boynu, kolları, bacağı açık olarak abdest alabilir. Zaten kadın abdest alırken kollarının ve bacağının bir kısmı haliyle açık olmaktadır. Çünkü yıkarken açık olacaktır.
Ancak nâmahrem erkeklerin yanında, kendisine nikâhı düşebilecek erkeklerin görebileceği yerde, başını, kollarını ve bacağını açamaz; bu haliyle onların yanında abdest de alamaz. Bunun için sakin ve kimseye görünmeyecek bir mekânda abdestini alır.
Demek ki, bir kadın, kendi evinde, mahremlerinin görebileceği bir yerde başı açık olarak abdest alabilir.