İnsan Belalarla Sınanır

By | 4 Kasım 2014

insan-belalarla-sinanirYüce Allah şöyle buyurur: “Biz sizi, denemek için şerle ve hayırla sınarız. Ve siz sadece bize döndürüleceksiniz. ’

Açıklama:

• İbn Abbas -radıyallâhu anh- bu ayeti şöyle tefsir eder: “Sizi sıkıntı ve rahatlıkla, sağlık ve hastalıkla, zenginlik ve fakirlikle, helal ve haramla, itaat ve isyanla, hidayet ve sapıklıkla sınarız.” Başka bir rivayete göre O -radıyallâhu anh- şöyle demiştir: “Refah ve sıkıntıyla sınarız, demektir. Çünkü her ikisi de beladır, sınavdır.”

İbn Zeyd de (rh.a) şöyle tefsir etmiştir: “Sizi hoşlanacağınız ve hoşlanmayacağınız şeylerle sınarız. Bu şekilde hoşlandığınız nimetlerde nasıl şükredeceğinizi, hoşlanmadığınız belalarda nasıl sabredeceğinizi deneriz.”

Hasta kardeşim! -Allah sana şifa versin- İnsanların hastalıklar ve diğer belalarla, hatta sevilen ve sevindiren şeylerle sınanmaları ve denenmeleri Yüce Allah’ın hikmetinin gerektirdiği ilahi bir kanundur.

Bu sınav bazen bol evlat ve malla, sağlıkla, bazen de şehevi arzuların kısıtlanması, fakirlik, hastalık, korku ile mal, can ve gelirde noksanlıkla olur.