Mestler Üzerine Mesh Etmek

By | 4 Kasım 2014

mestler-uzerine-mesh-etmekMuğîre b. Şu’be (radıyallâhu anh)’dan rivayet edilmiştir:
“Ben, bir seferde Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)’le birlikteydim. Mestlerini çıkarmak için elimi uzattım. (Bana:) ‘Onları bırak, ben mestleri abdestli iken giydim’ buyurdu ve üzerlerine meshetti.”
Huzeyfe (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edilmiştir:
“Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem) ile birlikte idim. Bevletti. Sonra abdest aldı. (Sıra ayaklarına gelince,) mestlerinin üzerine mesh etti.”
Mesh: Bir şey üzerinde eli gezdirmek, o şeyi elle silmek demektir. Fıkıh litera türünde; bir çeşit hükmi temizlik işlemi olup abdestte elin ıslaklığıyla bir uzuv, mest veya herhangi bir şey üzerinde yapılan bir temizlik çeşididir.
Dinimizin, ibadetlerde kolaylığı tercih etmiş olması sebebiyle ayaklara mest yada benzeri bir şey giyildiğinde, abdest için bunun çıkarılması ve ayağın yıkanması istenmeyip mestin üzerine mesh yapma caiz görülmüştür.
Mest: Deri ve benzeri maddelerden ayaklara giymek maksadıyla yapılan, ayakları topuklarla birlikte örten, içine su geçirmeyecek veya yere konduğunda kendi kendine dik durabilecek bir ayakkabı çeşididir.
Abdest alırken mestin üzerinde elin üç parmağı kadar yerin elin ıslaklığıyla bir defa mesh edilmesi gerekir. Bunun için mestin abdestli olarak giyilmiş, mestin ayağın abdestte yıkanması gereken yerlerini tamamen kaplamış olması aranır.
Abdesti bozan durumlar, mest üzerine meshi de bozar. Üzerine mesh edilen mestin ayaktan çıkması veya çıkarılması, mestin içerisine giren suyun bir ayağın yarıdan fazlasını ıslatması, mesh süresinin sona ermesi meshi bozar.
Safvân b. Assâl (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edilmiştir:
“Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem), yolcu ya da bir yolculukta olduğumuzda üç gün üç gece boyunca cünüplük dışında büyük abdest bozmak, küçük abdest bozmak ve uyku uyumak nedeniyle mestlerimizi çıkarmamamızı bize emretti.”

Mestler üzerine mesh etme süresi; yolcu olmayanlar/yerleşik hayat sürenler için bir gün bir gece yani 24 saat, yolcular için üç gün üç gece yani 72 saattir.Bu müddet, mest üzerine mesh edildiği andan itibaren değil de, abdestin bozulduğu andan itibaren başlar. Müddetin, kişinin abdestinin bozulduğu andan itibaren başlamasının sebebi; mestlerin, abdestsizlik halinin ayaklara geçmesini önlemesinden dolayıdır. Mesh etme müddeti bitince, kişi, mestlerini çıkarıp ayaklarını yıkadıktan sonra namaz kılabilir.