İlâhî Kitaplara İmanın Vücûbu

By | 8 Nisan 2015

ilahi-kitaplara-imanin-vucubuMüslüman olabilmek için farz olan diğer bir esas da İlâhî kitaplara imandır. Bu kitaplara iman etmenin anlamı ise, Allah tarafından bazı peygamberlere kitaplar indirildiğini ve bu kitapların -indirilmiş oldukları orijinal şekilleriyle- muhtevalarının bütünüyle doğru ve gerçek olduğunu ayrım yapmadan kabul etmektir. Kur’ân-ı Kerim’in şu âyeti Allah’ın indirmiş olduğu kitaplara inanmanın, imanın bir esası olduğunu ve de bunları inkâr edenlerin haktan tam anlamıyla sapmış kimseler olduğunu bildirir:

“Ey iman edenler, Allah’a, peygamberine, peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman ediniz. Kim, Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve kıyamet gününü inkâr ederse tam manasıyla sapıtmıştır.” (Nisa sûresi, 4/136.)

Peygamber Efendimiz de İlâhî kitaplara iman etmeyi, her Müslüman’ın inanması gereken esaslar arasında zikretmiştir. İman esaslarının sıralandığı meşhur Cibril hadisinde ve diğer hadislerde hem kendisine indirilen Kitab’a (Kur’ân’a) hem de kendisinden önce gönderilen semavî kitaplara iman etmek gerektiğini insanlara açıkça bildirmiştir.