Hanımlar Erkek Satıcılardan Alış-Veriş Yapabilir Mi ?

By | 20 Mart 2015

Hanımlar Erkek Satıcılardan Alış-Veriş Yapabilir Mi ?Hanımlar Erkek Satıcılardan Alış-Veriş Yapabilir Mi ?

Hanımların alış veriş yapmaları için dışarı çıkma­ları gerekir. Hanım her ne kadar tesettürüne, giyim ku­şamına titizlik gösterse de, erkekler tarafından de­vamlı dikkat çeker. Hele art niyetli kişiler bu konuda daha da farklı bir bakış ve tutum sergilemektedir. Bu meselede Peygamberimizin (a.s.m.) şu ikazı dikkatimizi çekmektedir:

Hazret-i Abdullah’ın rivayetine göre Resulullah (a.s.m.) şöyle buyurmuştur:

“Kadın avrettir (namustur). Bunun için dışarı çıktığı zaman şeytan ondan asla ayrılmaz.”

Burada namuslu iffetli kadının şeytanla işbirliği yaptığı, nerede kadın varsa orada mutlaka şeytanı bir hal vardır anlaşılmamalı. Kadında görevli olan şeytan karşı cinsin ona dikkatini çekici vesvese vermektedir.

Bunun için kadın her fırsatta evinden dışarı çık­mayı bir alışkanlık haline getirmemeye çalışmalıdır. Ancak ihtiyacı olunca zaten buna müsaade vardır ve serbest bırakılmıştır. Asr-ı Saadette Peygamber ailesi­nin başından geçen hadise güzel bir örnek oluşturmak­tadır.

Hazret-i Âişe rivayet ediyor: Şevde binti Zem a gece­leyin sokağa çıkmıştı. Hazret-i Ömer onu görüp tanı­mıştı. Ona şöyle dedi:

“Vallahi, ey Şevde seni tanıdık. Sen bizden gizlen­miyorsun.”

Bunun üzerine Şevde, Resulullahm (a.s.m.) yanma geldi. Resulullah (a.s.m.) o sırada benim odamda yemek yiyordu. Şevde durumu Resulullaha (a.s.m.) anlattı. O Sırada Resulullahm (a.s.m.) elinde etli bir kemik par­çası vardı. O anda vahiy indi. Resulullah (a.s.m.) şöyle buyurdu:

“İhtiyaçlarınızı temin etmek için evden dışarı çık­manıza izin verilmiştir.

Bilindiği gibi, Hz. Şevde, Resul-i Ekrem Efendimizin (a.s.m.) hanımlarından birisiydi. Böylece mümin ha­nımlar Mü’minlerin Annesinin şahsında bu izni almış oluyorlardı.

Hanımın bir dükkândan ve mağazadan alış veriş yaparken dikkat etmesi gereken en önemli noktalar­dan birisi, satıcı erkekse ve dükkânda yalnız bulunu­yor. kapı da kapalı ise hanımın da, erkeğin de mesul duruma düşmesi söz konusudur. Hele satıcı hiç tanıma­dığı, nasıl bir insan olduğu hakkında bilgisi yoksa hadis-i şerifte geçen mahzur gündeme gelmektedir.

Abdullah bin Ömer’in rivayetine göre Resulullah (a.s.m.) şöyle buyurmuştur:

Yabancı bir erkekle bir kadın asla baş başa kalma­sınlar. Aksi takdirde üçüncüsü şeytan olur.”

Hz. Cabir’in rivayetine göre Resulullah (a.s.m.) şöyle buyurmuştur:

‘‘Yanlarında kocaları bulunmayan kadınların ya­nına girmeyiniz. Çünkü şeytan sizin kan damarları­nızda dolaşmaktadır.”

“Biz, ‘Sizin de mi?’ diye sorduk.”

Buyurdu ki: Benim de. Fakat Allah şeytana karşı bana yardım etti ve o da teslim oldu.”

Hanımların alış veriş yapmaları, hattâ ticaretle meşgul olmaları hususunda Peygamberimizin (a.s.m.) beyanları açıktır. Bu hadis-i şerifi bizzat ticaretle meş­gul olan sahabi hanım rivayet ediyor.

Enmaroğullarının anası Kayle anlatıyor:

Resulullahın (a.s.m.) umrelerinden birinde Merve’de huzuruna çıktım ve şöyle dedim:

“Yâ Resulallah! Ben alış verişle meşgul olan bir ka­dınım. Bir şey satın almak istediğimiz zaman arzu etti­ğim fiyattan daha düşük bir fiyat teklif ederim. Sonra arzu ettiğim fiyata varıncaya kadar azar azar arttırırım. Bir malı satmak istediğim zaman da arzu ettiğim fiyattan fazla bir fiyat teklif ederim, sonra arzu ettiğim fiyata varıncaya kadar fiyatını yavaş yavaş indiririm.”

Bunun üzerine Resulullah (a.s.m.), “Öyle yapma ey Kayle! Sen bir şey satın almak istediğin zaman doğru­dan arzuladığın fiyatı teklif et, sonra ister verilsin, is­ter verilmesin.” Sonra devamla şöyle buyurdular:

“Bir mal satmak istediğin zaman müşterinin teklif ettiği fiyata satsan da, satmasan da arzu ettiğin fiyatı söyle.”