Kapanmama Karşı Olan Kişiyle Evlenebilir Miyim ?

By | 20 Mart 2015

Kapanmama Karşı Olan Kişiyle Evlenebilir Miyim ?Kapanmama Karşı Olan Kişiyle Evlenebilir Miyim ?

Bu meselede bir ölçü olması bakımından şu ifadeleri bir gözden geçirelim:

“Şer’an (dinen), koca, karıya küfüv olmalı, yani bir­birine münasip olmalı. Bu küfüv ve denk olmak, en mühimmi diyanet (dindarlık) noktasındadır.

“Ne mutlu o kocaya ki, kadınının diyanetine (din­darlığına) bakıp taklit eder, refikasını (hanımını) hayatı ebediyete (sonsuz hayatta) kaybetmemek için mü­tedeyyin (dindar) olur.

“Bahtiyardır o kadın ki, kocasının diyanetine ba­kıp, ebedî arkadaşımı kaybetmeyeyim diye takvaya gi­rer.

Veyl (yazıklar olsun) o erkeğe ki, sâliha kadınını ebedi kaybettirecek olan sefâhete girer.

Ne bedbahttır o kadın ki, müttaki kocasını taklit etmez, o mübarek ebedî arkadaşını kaybeder.

Binler veyl o iki bedbaht zevç ve zevceye ki, birbi­rinin fışkını (fasıklığmı) ve sefâhetini taklit ediyorlar, birbirine ateşe atılmasında yardım ediyorlar.”

Bu ifadelerden başlıca iki ölçü alıyoruz: Birincisi eş­lerin birbirlerine dindarlıkta denk olmalarıdır. Yani İslâma bakışlarında, dinî uygulamalarında ve ibadet hayatlarında ortak görüş, müşterek kanaat ve aynı dü­şüncede olmaları başta gelmektedir.

Diğeri de, dinî hayatı yaşamalarında birbirlerine destek olmalılar. Dinî bilgi ve kültürlerini tamamla­yıcı, eksiklerini ve noksanlıklarını telâfi edici bir çaba ve gayret içinde olmalılar. Bunun aksi olan günaha girmekte, sefahet ve gayr-ı ahlâkî davranışlara dal­makta birbirlerini teşvik ederlerse hem dünyada, hem de âhirette birbirlerinin kuyularını kazmış, felaketle­rini hızlandırmış ve yekdiğerlerini ateşe atmış olurlar.

Eğer baştan bu mesele sıkı tutulmaz, ciddiye alınmaz ve prensipler işletilmezse, sandalın küreğini akışın seyrine bırakmak olur ki, bu imanlı bir insanın yapa­cağı bir iş değildir.

Yani bugün sizin başınızı açmanızı isteyen kişi, ya­rın namazınıza karışır, ileriki günlerde İslâmdan kay­naklanan edeb ve ahlâkınıza müdahale eder. Bunun bi­raz daha ilerisi helâl, haram tanımamak, kârla faizi ayırd etmemek gibi önü alınmaz yanlışlıklara doğru sürükler, sürüklenir gider.

Sizin kapanmanıza karşı olan kişi sadece o örtüye karşı değildir; örtüyü emreden dine de, Kur’ân’a ve di­ğer mukaddeslere de karşıdır veya mukaddeslere önem vermeyen bir yapı içindedir. Bunun için önce görüş, dü­şünce, anlayış, bakış açısı ve inançta birleşin, ondan sonra ortak bir hayata adım atın, Aksi halde ayrı dün­yaların insanı olarak yaşama gibi bir sıkıntıyı baştan kabul etmiş olursunuz ki, bu hayatın bazan bir saati bir sene gibi çekilmez bir azap haline döner.

Böyle bir tercihle karşı karşıya olanlar, henüz vakit erkenken, iradelerini kullanma imkânları varken şu âyeti hayatlarında uygulamaya çalışmalılar:

“Kötü kadınlar kötü erkekler için, kötü erkekler de kötü kadınlar içindir. Temiz kadınlar temiz erkekler için, temiz erkekler de temiz kadınlar içindir.”

 

[1] Lem’alar, s. 188.

[2] Nur Sûresi, 26.