Dualar Nasıl Kolay Ezberlenir

By | 14 Temmuz 2014

hac-umre-seti

yatarken okunacak duaDualar Nasıl Kolay Ezberlenir

Sevgili okurlar, çoğumuzun hayatında önemli yer teşkil eden, ibadetlerde, günlük hayatımızda kullanılan veya din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde ezberlenmesi gereken sure ve duaları kolay ezberleme yöntemlerini bilmek çok faydalı olacaktır. Ancak ‘’dualar nasıl kolay ezberlenir?’’ konumuza açıklık getirmesi açısından bazı şeyleri bilmekte de fayda vardır. Örneğin bir dua veya sureyi ezberlerken, neden ezberlediğinizi, bu dua veya surenin ne işinize yarayacağını düşünmeli ve bu bilince sahip olmalısınız.Dualar Nasıl Kolay Ezberlenir Öncelikle o dua veya sureyi kolay ezberleyebilmek ve hayatınıza uygulayabilmek için Allah’a samimi dualarda bulunmalısınız. Tabi bahsettiğim bu dua da kalıplaşmış bir dua değildir. İçinizden nasıl geliyorsa, kendinizi nasıl daha rahat hissediyorsanız öyle dua edin. Yeter ki Allah’a teslimiyetinizi gösterin. Şimdi duaları kolay ezberlemenin yöntemlerine geçelim.

1 – Dua veya Sureleri Bölümlere Ayırın

Uzunca bir dua veya sureyi tümüyle okuyarak ezberlemeniz çok zor olacaktır. Tümünü okuyarak ezberlemek yerine onu küçük bölümlere ayırarak tek tek ezberleyin. İlk bölümü ezberledikten sonra ikinci bölümü ezberleyin ve daha sonra iki bölümü birleştirerek okuyun. Her bölümü ezberledikten sonra bölümleri birleştirmeye devam edin.

2 – Eğer dua veya sureleri Arapça harflerle değil de latin harfleriyle ezberlemeniz gerekiyorsa, önce mutlaka bilen birinden o surenin okunuşunu dinleyin. İnternet ortamında her dua veya surenin sesli örnekleri var. Onlardan faydalanabilirsiniz. Arapçada yer alan birçok ses Türkçede bulunmamaktadır. Örneğin Arapçada iki türlü ‘’K’’ sesi vardır: biri ‘kaf’ diğeri ise ‘kef’tir. Ancak bunlar latin alfabesiyle yazılırken her ikisi de bizim dilimizdeki ‘k’ sesi ile yazılır. Oysa ‘kaf’ sesi daha kaba bir sestir ve o ses çıkarılırken boğazdan da yardım alınır. Arapça okumayı bilmeyen, daha doğrusu Kur’an okumayı

bilmeyenler büyük ihtimalle her iki sesi de normal ‘k’ gibi okuyacaktır. Bu da sonradan telafisi zor olan durumlara sebep olabilir. Onun için dediğim gibi mutlaka uzman birinden bu sureleri dinledikten sonra ezberleyin.

3 – Duaları Sesli Olarak Ezberleyin

Duaları sesli olarak ezberlemeye çalışmanız, hem gözü hem de kulağı çalıştırmanız anlamına gelir. Yani kulağınız da duyduğu için daha iyi hatırlayacak ve daha güzel bir şekilde ezberlemiş olacaksınız.

4 – Yazarak da Ezberlemeye Çalışabilirsiniz

Yazarak ezberlemek de güzel yöntemlerden bir tanesidir.Dualar Nasıl Kolay Ezberlenir  Duayı küçük bölümlere ayırdıktan sonra her bölümü 5-6 defa yazmak ezberlemenizi kolaylaştırabilir.

5 – Son olarak ezberlediğiniz dua veya surenin anlamını tam olarak ezberleyemeseniz de Türkçe anlamını mutlaka okuyun. Allah’a dua ederken ne dediğinizi, ne istediğinizi bilin. Kuru kuruya Arapça dilini kullanmak yeterli değildir. Dua samimiyettir. Ne dediğinizi bilmezseniz samimiyetiniz de olmaz.