Bazı Kocalar, Hanımları Hasta Olduğunda Onu İhmal Ederler

By | 14 Temmuz 2014

pardesu

 

hastalik2Osman radıyallâhu anh’ın eşi olan Resûlullah’ın sallallâhu aleyhi vesellem kızı Rukiye hasta olduğundan dolayı Osman radıyallâhu anh Bedir savaşına katılama­mıştı ve Nebi sallallâhu aleyhi vesellem ona şunları söylemişti: “Onunla birlikte kal. Sana da Bedir’e katılanın ecri ve payı vardır.”

 

Açıklama:

İş görebildiği, bir şeyler götürüp getirebildiği sürece böyle davranır. Hastalık tehlikeli bir boyuta ulaşmadığı sürece onu tedavi ettirmeye götürmeyi düşünmez bile. Hâlbuki kendisi önemsenecek bir durumu olmayan en ufak bir hastalığında bile tedaviye koşmaktadır. Koca, öncelikle tedavi için basit bitkisel ilaçlar kulla­nabilir. Kocanın, eşine ve çocuklarının annesine şefkatli davranması ve kendisi için istediklerini onun için de istemesi gerekir.

Kadın, kocasının boynunda bir emanettir ve onun sıhhat ve sağlığını koru­mak, üzerine bir vaciptir. Koca, bu konuda önemsememezlik yapamaz. Başına gelen problem veya hastalık daha da büyümeden uzman bir bayan doktora gö­türmelidir. Hastalığı süresince yemesine ve güçlendirici ve hastalığın sıkıntıların­dan rahatlatacak gıdalarına itina göstermeli ve ona ekstradan yükler yükleme- melidir. Ayrıca bu tür durumlarda çocuklarla ve ev işleriyle ilgilenmede kocanın hanımına yardımcı olması gerekir.

Hastalığında onu tedavi ettirip ilaçlarıyla ilgilenmek, eşlere karşı güzellikle davranmadandır. Eğer hastalık uzar ve ilaç tedavisi bir fayda sağlamazsa, ba­kımını sürdürmek bir vefa borcu olduğu gibi aynı zamanda Allah’u Tealanın emrettiği iyi geçinmedendir.