Dini Nikaha Neden İmam Nikahı Denilmiştir?

By | 3 Şubat 2015

dini-nikaha-neden-imam-nikahi-denilmistir   Nikâh ve evlilik bazı şartlar taşıdığından, bu meseleyi bir bütün olarak âlimler ve din görevlileri bilmektedir. Ve öteden beri nikâh akdini imamlar yapmaktadır. Bunun için nikâhın halk dilindeki adı “imam nikâhı”dır.
Nikâh ve talâk, diğer bir ifade ile evlilik ve boşanma dinî bir müessesedir; aynı zamanda ibadetler içinde değerlendirilir. Çünkü kaynağı Kur’ân ve hadistir. Bu hususta yüzlerce âyet-i kerime, binlerce hadis-i şerif vardır.
Bu âyetler hem evlilik kurumunun sınırlarını çizer, hem de sorumluluk ve yükümlülükleri belirler. Bazı âyetlerde mesele bütün ayrıntılarıyla verilir. Hadisler ise evlilik ve aile kurumunun bütün ayrıntılarını belirler, anlatır ve öğretir. Aynı şekilde İslâm hukuku kitaplarında nikâh ve talak bölümü apayrı bir bölüm oluşturur.
Cumhuriyet devrine kadar “dinî nikâh, resmî nikâh” diye bir ayrım yoktu. İslâm hukuku yürürlükten kaldırılıp “medenî hukuk” devreye girince ve nikâh işlemleri belediyelere verilince bu çeşit sorular gündeme geldi.
Oysa Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi semâvi kaynaklı dinlerde önceden olduğu gibi şimdi de nikâh merasimleri sinagog ve kiliselerde yapılır. Esasen İslâmda da böyledir.
Peygamberimizin (a.s.m.) “Nikâhı duyurun ve onu camilerde yapın” meâlindeki hadis-i şerif bu prensibi hatırlatmaktadır.
Bu işlem camilerden alınıp belediye nikâh salonlarına taşınınca, nikâhın “dinî” bir mahiyet taşıyıp taşımadığı akıllara gelmeye başladı.
Nikâh ve evlilik bazı şartlar taşıdığından, bu meseleyi bir bütün olarak âlimler ve din görevlileri bilmektedir. Ve öteden beri nikâh akdini âlimler ve imamlar yapmaktadır. Bunun için nikâhın halk dilindeki adı “imam nikâhı”dır.
Aslında bu işlem imamlık, hocalık işi değildir. Her Müslüman nasıl ibadetlerini önceden öğrenerek yapıyorsa, nikâhı, nikâhın şartlarını ve sorumluluklarını araştırıp öğrendikten sonra bu hazırlığa girecek, şahitler huzurunda taraflar birbirlerini karı-koca kabul ederek nikâhlarım kıyacaklardır. Yani cemaatle namazda olduğu gibi, nikâhta mutlaka imam bulunacak diye bir şart yoktur. Şartları bellidir ve ona göre akit yapılır.