Dinde Kavrayışlı (Fıkıhlı) Olmak

By | 27 Ekim 2014


dinde-kavrayisli-fikihli-olmakMuâviye b. Ebi Süfyân (radıyallâhu anh)’dan rivâyet edilmiştir:
“Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)’i şöyle buyururken işittim:

“Yüce Allah kime hayır dilerse ona din hususunda (büyük bir) kavrayış (fıkıh) verir. Ben, (verici değil) sadece aranızda taksim ediciyim (Kâsım). Veren ise Allah’tır. Bu ümmetin işi, kıyamet kopuncaya kadar veya Allah’ın emri gelinceye kadar hak din üzerinde dosdoğru olmakta devam edecektir.”
(Abdullah ibn Abbâs (radıyallâhu anh)’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:

“Allah kime bir hayır dilerse onu din hususunda (büyük bir) kavrayış/ fıkıh verir.”
(Tırmia, ilim 1 (2645); Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/306. Aynca b.k.z: Hatib, el-Fakîh, 1/3)
Konuyla ilgili bir rivâyette ise şu ifade yer almaktadır:
“İnsanları madenler (gibi) bulursunuz. Onların cahiliyet döneminde hayırlı olanları, ilim/fıkıhlı olmak üzere hareket edecek olurlarsa, İslam döneminde de en hayırlıdırlar.”
(Buhârî, Enbiya 8, Menakıb 1; Müslim, Fezail 168 (2378); Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/431)
(İnsanların maden oluşları bakımından, eğer altından kıymetli bir maden varsa onu Hz. Hatice’ye yakıştırmamız gerekir. Çünkü hatırlayacağınız gibi Rasûlullah Hira Dağı’ndan döndüğü zaman başına gelenin ne olduğu konusunda sarih bir fikre sahip değildi. O Hz. Hatice’dir ki şöyle demiştir: “Sen şu, şu, şu nitelikte bir insan olduğuna göre başına kötü bir şey gelmiş olmaz.” Akabinde kocasını kendi akraba¬larından biri olan Varaka’ya götürmüştür. Devamını biliyorsunuz. İnsanların altın ve gümüş madenleri gibi madenler oluşunun en bariz örneği Hz. Hatice’de tecessüm ediyor. Çünkü Hz. Hatice hem Rasûlullah’ın ne kadar kıymetli bir maden olduğunu bilen bir kadın, hem de bunu bilecek derecede kıymetli bir madeni temsil eden bir kadın. Allah tabii ki her şeyi, bizim için en iyisini halk ediyor. Dolayısıyla anlaşılsın ki o gün Rasûlullah’ın eşi olarak Hz. Hatice değil de bir başkası olsaydı biz belki bugün dünyada Müslüman olarak bulunmayacaktık.Tıpkı Bedir Savaşı’na katılan Müslümanların durumu gibi. Bildiğiniz gibi Rasûlullah Bedir Savaşı’ndan önce şöyle bir duada bulunmuştur: “Yâ Rabbi! Bu insanları muzaffer kıl, himaye et, çünkü eğer bunlar mahvolacak olursa senin şanını dünyada yayacak kimse kalmayacak. ” Bütün bu anıştırmalarla söylemek istediğim insanların maden olarak niteliklerinin vazgeçilmez, ihmale gelmez şeyler olduğudur. .. Bunlar öylesine üstün insanlardır ki, o insanların maden olarak kıymetlerinin sarf edilmesi, yani bir şekilde bozdurularak kullanılması bizi halen yaşatıyor