Çocukların Yatakları Kaç Yaşında Ayrılmalı ?

By | 19 Mart 2015

Çocukların Yatakları Kaç Yaşında Ayrılmalı ?Çocukların Yatakları Kaç Yaşında Ayrılmalı ?

Çocukların hangi yaşa gelince yatakları ayrılır? Bu meselenin esasını Peygamberimizin (a.s.m.) beyanları tespit etmektedir. Bazı hadislerde 7 yaşında bazı ha dişlerde de 10 yaşında ayrılmaları emredilmektedir.

Ebû Rafı (r.a.), Peygamberimizin âhirete irtihalinden sonra kılıcının kabzasında bulunan bir sayfada besme­leden sonra şu hadisin okunduğunu bildirmektedir: “Yedi yaşındaki erkek ve kız çocuklarının, erkek ve kız kardeşlerin yataklarını ayırın.”

Aynı meâlde Müstedrek’te şu hadis-i şerif rivayet edilmektedir:

Çocuklarınız yedi yaşına geldiklerinde yataklarını ayırınız.”

Dârekutnî’de yer alan hadis-i şerifte ise bu yaş sınırı farklı bir şekilde bildirilir:

‘Çocuklarınız on yaşına gelince yataklarını ayırı­nız.”

Aliyyü’l-Kari, “Çocuk yedi yaşında yataktan uzak­laştırılır’ hükmünü verirken şu açıklamayı da getirir: Yani annesinin, kızkardeşinin ve diğerlerinin yata­ğından uzaklaştırılır. Çünkü bu yaş, çocuğun, kadın ve diğerlerini temyiz etme, ayırd etme yaşıdır.”

İmam Nevevî ise bu hadisleri yorumlarken şu hü­kümleri ifade eder:

“Kız ve erkek çocuklar on yaşına basınca onların yataklarını anne, baba, kız ve erkek kardeşlerinin ya­taklarından ayırmak vaciptir. Erkeğin erkekle, kadı­nın kadınla aynı yatakta yatmaları aslâ caiz değildir; her biri yatağın birer kenarında olsa bile…”

Günümüz eğitimcileri bu konuda biraz daha sıkı ha­reket ederek çocukların yataklarının ayrılması yaşını bir yaşına kadar indirmektedirler. Ancak sünnetin öl­çüsü hiçbir zaman şaşmaz ve en isabetli olanıdır.

Buna göre on yaşına gelmiş olan erkek ve kız çocuk­ların yataklarının ayrılması ve ayrı ayrı yataklarda yatmaları icap eder. Sadece kızların erkeklerden değil, kızların kızlardan, erkeklerin de erkeklerden ayrıl­ması, yataklarının ayrı olması gerekir. Bunun sayıla­mayacak hikmet ve faydaları bulunmaktadır.

Sorularda sözü edilen meseleye gelince; on yaşına gelmiş olan bir çocuk babaannesiyle yatmamalıdır.

Kız ve erkek kardeşlerin odalarının ayırımı ise bazı şartlara göre mümkündür. Kız çoçukları 10 yaşını geç­tikten sonra ağabeyleri ile aynı odada yatmaları bazı mahzurları getirir, fakat soruda yer aldığı gibi kız çocukları yedi yaşın altında iseler aynı odayı paylaşma­ların da bir mahzurdan söz edilemez.