Kadın Erkeğe İğne Yapabilir Mi ?

By | 19 Mart 2015

Kadın Erkeğe İğne Yapabilir Mi ?Kadın Erkeğe İğne Yapabilir Mi ?

Normal şartlarda erkek hastaları erkek sağlık me­murunun, kadın hastaları da kadın sağlık memuresinin tedavi etmesi gerekir. Ancak hastalık hali çok za­man âciliyet kazanır ve o anda gerek hasta için, ge­rekse doktor ve sağlık memuru için mahrem ve nâmahremlik aranmaz olur. Çünkü âcil müdahale ve ha­yatî tehlikenin giderilmesi söz konusudur. Veya has­tane şartlarında her zaman erkek kadın ayırımı yap­mak mümkün olmaz.

Hasta, evinde tedavi görüyorsa, mümkünse tedavide erkek kadın tefriki yapar, ama bu her an hazır olma­yabilir. Bütün bu ve buna benzer şartlar göz önüne alındığında âcil hallerde ve hayatî durumlarda tedavi zarureti mevcut olduğundan hasta için de, sağlıkçı için de bir mahzurdan söz edilemez. Ancak hasta olan böl­geye bakılabilir, yoksa hiç gerek yokken vücudun her tarafına bakmak caiz olmaz.

İğne yapma meselesine gelince; iğne kalçadan yapı­lıyorsa, burada erkek kadın ayrımı olmaz. Çünkü bir­birlerine yabancı olan insanlar erkek olsun kadın ol­sun göbekle diz arasına bakamaz. Yani kadının erkeğe mahremiyeti erkeğin erkeğe olan mahremiyeti gibidir. Ancak iğne vurmak bir tedavi zaruretine girmektedir. Bunun için mümkünse erkeğe erkeğin iğne yapması uy­gun olur, ama değilse erkeğe kadının iğne yapmasında bir mahzur olmaz. Ayrıca erkek çocuğu kaç yaşında olursa olsun kadın sağlıkçı ona iğne yapabilir.