Cemaat İle İlgili Sorular – 12

By | 24 Eylül 2014

cemaat-ile-ilgili-sorular1. Mesbukun teşehhüd miktarı oturmadan veya imam iki tarafa selam vermeden kalkması caiz midir?

Mesbukun teşehhüd miktarı oturmadan ve imam iki tarafa selam vermeden, yetişemediği rekâtları tamamlamak için ayağa kalkması caiz değildir.(Bak; 692)

2. Bazı rekâtlara yetişemeyen veya imama son teşehhüde yetişen kimse, teşehhüdü tamamladıktan sonra ne ile meşgul olur?

Bu durumda mesbuk, teşehhüdü tamamlayınca, ondan sonraki dualarla meşkul olmaz. îmam selam verinceye kada teşehhüdü tekrar eder, yani teker teker, yavaş yavaş “eşhedü enla ilâhe illallâh” der.

3. Mesbuk, imamla birlikte sol tarafına da selam verirse durum nedir?

Eğer mesbuk, imamla birlikte selam vermenin gerektiğini zannederek, onunla beraber selam vermiş olursa, bu selam kasten verilmiş bir selam olduğundan dolayı, mesbukun namazı ifsad olur (bozulur).

4.Mesbuk dört rekatlı namazlarda, son bir rekatına yetişirse durum nasıldır?

Mesbuk, dört rekâtlı namazlarda, son bir rekâtta yetişmiş olsa, imamdan sonra kıldığı ilk rekâtta, Fatiha ve zammı sure okuması gerekir. Sonra oturur ve teşehhüdü okur. Sonra kalkar ve bu rekâtta da Fatiha ve zammı sure okur. Bundan sonraki rekâtta ise, muhayyerdir. Dilerse kıraatte bulunur, dilerse bulunmaz. Fakat efdal olan kıraat etmesidir.

Mesbuk, dört rekâtlı namazlarda, iki rekâta yetişmiş olursa, yalnız kıldığı iki rekâtı kıraatle kılar.

Şayet bunlardan birinde terk ederse, o namaz fasit olur (bozulur).