Beş Vakit Namazı İlk Kılan Peygamberler Kimlerdir?

By | 26 Mart 2015

bes-vakit-namazi-ilk-kilan-peygamberler-kimlerdir    Beş vakit namazı Hz. Peygamber öncesinde hangi peygamberlerin kıldığı konusunda bazı rivayetler bulunmaktadır. Mesela bir haberde şöyle varid olmuştur:

Ensardan birisi Hz. Peygamber’e (s.a.v.) “Sabah namazını ilk kılan kimdi?” diye sorunca Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle cevap vermiştir:
“Sabah namazım ilk kılan Âdem ’di. Öğle namazını, ilk olarak kendisini Allâh Nemrud’un ateşinden kurtarınca İbrahim kılmıştı. İkindi namazını, Cebrail, Yûsuf’un sağ olduğunu haber verince Yakub Peygamber kılmıştı. Akşam namazını, Allâh tövbesini kabul edince Dâvûd kılmıştı. Yatsı namazını ise balığın kamından tüysüz bir kuşyavumsu gibi çıkınca Yûnus kılmıştı. Cebrail ona gelerek Allâh sana selâm söylüyor ve ‘Ben seni henüz dünyada iken cezalandırdığım için senden haya ediyorum. Benden razı mısın?’ buyuruyor’ dedi. Bunun üzerine Yûnus Peygamber kalktı ve dört rekât namaz kıldı sonra ‘Ben Rabbimden elbette razıyım, ben Rabbimden elbette razıyım’ dedi. ”
Hz. Peygamber’e ilk farz kılınan ve kılması emredilen namazlar sabah ve akşam namazıdır. Hz. Peygamber (s.a.v.) iki rekât sabah, iki rekât da akşamleyin namaz kılardı. Nitekim Kur’ân-ı Kerim’de şöyle buyrulmuştur:

“Sabah ve akşam vakitlerinde rabbini överek yücelt. ”

Nihayet -yukarıda da izah ettiğimiz gibi- miraç gecesinde beş vakit namaz farz kılınmıştır. Gündüz vaktinin ilk namazı sabah, İkincisi ise öğle namazıdır. Bununla birlikte alimlerimiz namazlann nasıl kılınacağını açıklarken sünnete uyarak öğle namazı ile başlamışlardır. Çünkü İbn Abbâs’tan gelen bir rivayette “Cebrail bana imam oldu ve öğle namazını kıldırdı… ” buyrularak öncelikle öğle namazının vakti açıklanmıştır; çünkü beş vakit namaz içinde ilk önce o farz kılınmıştır. Bununla birlikte yukarıda da açıkladığımız gibi sabah namazını ilkin Âdem Peygamber kılmış olup o, insanlardan yeryüzünde görevlendirilen ilk peygamberdir. Bütün bunlardan anlaşılıyor ki geneli itibarıyla farz kılman ilk namaz sabah namazıdır.