Aşûre Tatlısının Yapılışı

By | 20 Kasım 2014

asure-tatlisinin-yapilisiAşure Tatlısının Yapılışı Şöyledir:

Malzemeler

500 gram aşurelik buğday

1 çay bardağı pirinç

1.5 çay bardağı nohut

1.5 çay bardağı kuru fasulye

1 avuç çekirdeksiz üzüm

5-6 adet incir

1 avuç fındık içi

1 avuç yerfıstığı

1 avuç çekilmiş ceviz,

Tarçın

1,5 kilogram şeker

Yapılışı:

1. Aşurelik buğday, nohut, fasulye akşamdan ayrı ayrı ıslatılır.

2. Nohut ve fasulye pişinceye kadar haşlanır ve süzülür.

3. Buğday (haşlanmadan çok iyi yıkandığı için ıslatıldığı su dökülmez.) Islatıldığı suyla ocağa konur. Pişince ocaktan alınır. Üzeri kalın bir bezle örtülerek en az 1 saat dinlendirilir. (Bekleme sırasında buğday taneleri iyice açılır.)

4. Dinlenen buğdayın üzerine, haşlanmış nohut ve fasulye katılır.

5. Pirinç, ayrı bir kapta pişirilerek, üzerine ilave edilir.

6. Koyuca bir çorba kıvamında pişirilir. Su koymak gerekirse mutlaka sıcak su kullanılmalıdır.

7. Çorba kıvamına gelince şekeri dökülür.

8. İncir ve üzüm 5 dakika suda ıslatılır. Çok iyi yıkanır. İncirler dörde bölünür. Üzüm, incir, fındık, fıstık içi birlikte tencereye ilave edilir. Bir iki taşım kaynatılır. Sonra kaselere boşaltılır. Üzerine çekilmiş ceviz ve tarçın serpilir ve soğutulur.

Not: İstenirse gülsuyu ve vanilya da kullanılabilir. Nar taneleriyle de süslenebilir. Fındık, fıstık içine konmayıp, üzeri süslenebilir.