Anne ve Babaya itaat Etmenin Sünnetleri

By | 11 Şubat 2015

Anne ve Babaya itaat Etmenin SünnetleriAnne ve Babaya itaat Etmenin Sünnetleri

“Biz insana anne babasına karşı iyi davranmasını emrettik Annesi onu nice acılara ve zayıflığa katlanarak karnında taşıdı. Onun sütten kesilmesi de iki yıl sürdü. Öy­leyse ey insanoğlu bana ve ana ve babana şükret..” (Lok­man 14)

“Rabbin şunları hükmetti. Kendisinden başkasına ibadet etmeyin. Anne ve babaya iyi davranın. Eğer onlar­dan biri veya ikisi yanında ihtiyarlığa ererse sakın onla­ra öf bile deme, onları azarlama, onlara tatlı ve güzel söz söyle. Merhametinden dolayı onlara alçak gönüllülük ka­natlarını indir ve deki: “Rabbim onlar beni küçükken nasıl terbiye ettilerse, sen de onlara öyle merhamet et.” Rabbi- niz içinizdekini en iyi bilendir. Eğer iyi kimseler olursanız, şüphesiz O kendine dönenleri gerçekten bağışlayıcıdır.” (İsra 23-25)

Ebu Hüreyre -Allah ondan razı olsun-‘den rivayet edildi­ğine göre Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyur­du: “Hiçbir çocuk babasının hakkını gerektiği gibi ödeyemez. Eğer onu köle olarak bulup hürriyetine kavuşturursa babalık hakkını belki ödemiş olur.” (Müslim, İtk 25)

Abdullah bin Mesud’dan -Allah ondan razı olsun- dedi ki: Rasulullah sallallahu aleyhi veselleme hangi amel Allah tarafından sevilir? Sordum. “Vaktinde kılınan namazdır” diye buyurdu. Sonra hangisidir diye sordum: “Anne babaya iyiylik etmek (itaat etmek)’dir” diye buyurdu. (Buhari 510, Müslim 90)

Ebu Hüreyre den -Allah ondan razı olsun- rivayet edil­miştir: Allah ‘m Peygamberi sallallahu aleyhi veselleme bir adam geldi ve şöyle dedi:

“Bana ne emredersin?” Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem: “Annene iyilik etmeyi,” dedi. Yine adam tekrarladı. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem: “Annene iyilik et­meyi” dedi. Sonra dördüncü defa tekrarladı. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem: “Annene iyilik etmeyi” dedi. Yine adam tekrarladı. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem: “Annene iyilik etmeyi” dedi. Sonra beşinci defa tekrarladı. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem: “Babana iyilik etmeyi” dedi.

Abdullah ibn-i Amr ibni As -Allah onlardan razı olsun- şöyle demiştir: Bir adam Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem’e gelerek: Allah’tan sevabını umarak hicret ve cihad etmek üzere sana biat ediyorum, (yani siyasi otoriteni ka­bul edip elini tutuyorum,) dedi. Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem’de: “Ana ve babandan hayatta kalan var mı? diye sordu. Adam: Her ikisi de sağdır, dedi. Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem’de: “Allah’dan ecir ve sevap kazanmak mı is­tiyorsun?” Diye sordu. Adam evet deyince Rasulullah sallal­lahu aleyhi vesellem: “Anne ve babana dön, onlara iyi bak” buyurdu. (Buhari, Cihad 138, Müslim, Birr 6)

Buhari ve Müslim’in başka bir rivayeti şöyledir:

Bir adam Rasulullah’a gelip cihad için izin istedi. Rasu­lullah sallallahu aleyhi vesellem: “Anan baban sağ mı?” Diye sordu. Adam evet deyince: “Öyleyse git onlara hizmet et”, bu­yurdu. (Buhari, Cihad 138, Müslim, Birr 5)

Hz. Ebu Bekir ‘in kızı Esma -Allah onlardan razı olsun- şöyle demiştir: İslamiyeti kabul etmemiş müşrike olan anam Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem zamanında yanıma gel­mişti. Yardım edebileceğimi umarak bana ümid bağlamıştı. Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem’e sordum: Ona ikramda bulunabilir miyim, görüp gözetebilir miyim? O da: “Evet anne­ne iyi davran”, buyurdu. (Buhari, Hibe 29. Müslim, Zekat 50)