Vesvesenin İlacı

By | 24 Eylül 2014

vesvese“LÂ İLAHE İLLALLÂH’TIR”
Sevgili Kardeşlerim!
Vesvese ve evham gibi ruhi arızalardan kurtulmanın çaresi zikirdir. Hatta denildi ki, vesvese ve evhamı def etmek için Kelime-i Tevhidden daha tesirli bir ilaç yoktur.
Şeyh’ul-İslâm İmâm-ı Nevevî (r.a) meşhur “El-Ezkâr” adlı eserinde Ku- şeyri Risalesinden naklen der ki:
“Değerli Seyyid Ahmed İbn-i Atâ’ Er-Rüzbâri (r.a)’den şöyle dediğini rivayet ettik: “Taharet ve abdes işinde vesvesem vardı. Çok su sarfettiğim halde, kalbim rahat etmediği için bir gece fena halde daraldım ve:
Ya Rabbi! Afvet, afvet, diye niyaz ettim. Bunun üzerine gizli bir sesin “Afv ilimdedir” dediğini işittim ve o günden beri vesvese benden kayboldu.” Ulemadan bazıları dediler ki, abdest, namaz ve benzeri ibadetlerde vesveseye tutulan kimsenin “La ilahe illallah” Kelime-i Tayyibesine devam etmesi müstehabdır. Zira şeytan zikir yapıldığı zaman geriler ve uzaklaşır. “La ilahe illallah” ise zikirlerin başı ve en faziletlisidir. Bu sebeple, ümmetin büyükleri saliklerin terbiye, müridlerini te’dip için bunu tercih etmişler, vesveseyi önlemek ve kalbi itminana (sükûnete) kavuş¬turmak için en faydalı ilacı Kelime-i Tevhid zikrine yönelmek olduğunu söylemişlerdir.”