Cemaat İle İlgili Sorular – 15

By | 24 Eylül 2014

cemaat-ile-ilgili-sorular1. İmam hangi şeyleri yaparsa cemaat onlarda imama uymaz?

İmam, şu dört şeyi yaparsa cemaat ona uymaz. Bunlar fazla secde, bayram tekbirlerinde fazlalık, cenaze tekbirlerinde fazlalık, namazın sonunda fazla rekâta kalkmada.

2. Namazda abdesti bozulan imamın yerine birini geçirme usulü nasıldır?

Namazda abdesti bozulan imamın, yerine cemaatten birin geçirmesine istihlaf denir. Namaz kıldırırken abdesti bozulan imam, vakit geçirmeden burnu kanıyormuş gibi elini burnuna tutarak yerinden ayrılır ve cemaatten imamlık yapabilecek birini ya işaret ederek veya tutup mihraba getirerek yerine geçirir. Sözle yerine geçirmez. Eğer söz söylerse hepsinin namazı bozulur. İmamın yerine geçen kimse kalbi ile imamlığa niyet ederek namazı tamamlar. İmamın namazı kıldırırken abdesti bozulup da kendisi yerine birini geçirmezse, cemaat, içlerinden birini geçirir veya cemaatten birisi kendiliğinden imamın yerine geçerse, önceki imam henüz camiden çıkmadan namazı kıldıracak olan kişi onun yerine geçmiş olursa caizdir. Eğer, namazı kıldıracak olan kişi yerine geçmeden, önceki imam camiden çıkmış olursa cemaatin namazı bozulur.

3. İmam olan kimsenin cemaat için dua etmesi?

İmam olan kimse, yalnız kendi nefsi için dua etmemeli, belki bütün cemaati kapsayan çoğul sığasını kullanmalıdır. Zira, duada imamın sadece kendi nefsini tahsis etmesi mekruh görülmüştür. Konunun önemini sahih hadis kitaplarında zikredilen şu hadisi şerif belirtmektedir. Sevbân (ra)’dan, Peygamberimiz (s.a.v) buyurdular ki: “Üç şey vardır ki, onları yapmak kimseye helal olmaz: Cemaate namaz kıldıran imam, cemaati dışlayıp yalnız kendisi için dua edemez. Ederse onlara ihanet etmiş olur. İzin vermedikçe bir kimse bir başkasının evinin içine bakamaz. Bakarsa onlara ihanet etmiş olur. Tuvaleti gelmiş kimse de rahatlayıncaya kadar namazı kılmaz. ”