Cemaat İle İlgili Sorular – 14

By | 24 Eylül 2014

cemaat-ile-ilgili-sorular1. İmam fazladan secde yaparsa cemaat imama uyar mı?

Bu durumda cemaat fazladan secde yapmak üzere imama uymaz.

2. İmam selam vermek üzere namazın sonunda oturduktan sonra unutarak ayağa kalkarsa cemaat o uyar mı?

îmam selam vermek üzere namazın sonunda oturduktan sonra unutarak ayağa kalkarsa cemaat ona uymaz, imamın yanıldığını  hatırlatmak için “Sübhânallah” der. Eğer imam kalktığı fazla rekâtın secdesine varmadan önce geriye dönüp oturursa cemaatle beraber selam verir ve sehiv secdesi yapar.Eğer  imam, namazın sonunda oturduktan sonra yanılarak kalktığı fazla rekâtın secdesini yaparsa cemaat imamı beklemez, kendi kendilerine selam verirler.

3. İmam, namazın sonunda oturmadan ayağa kalkarsa cemaat de kalkar mı?
İmam, namazın sonunda oturmadan ayağa kalkarsa cemaat kalkmaz. ”Sübhanallah” diyerek onu geri dönüp oturması için uyarır. İmam yanıldığını anlayarak hemen geri dönüp otur birlikte selam verilir ve sehiv secdesi yapılır. İmam geri dönüp oturmadan ve fazladan kılmakta olduğu rekâtın secdesini yapmadan önce cemaat kendi kendilerine selam verirlerse, cemaatin namazı bozulur. Eğer imam secde yaptıktan sonra selam verirlerse hem imamın, hem de cemaatin namazı bozulur.

4. İmam hangi şeyleri yapmazsa cemaat de onunla birlikte yapmaz?

İmam, namazda şu beş şeyi yapmazsa cemaat da, imamla birlikte onları yapmaz. Bunlar: Kunut, bayram tekbirleri, birinci oturuş, tilavet secdesi ve sehv secdesidir.