Zorunlu Estetik Ameliyat Caiz Midir?

By | 21 Ekim 2014

doktorBir kaza sonucu kaşımda bir açılma meydana geldi. Acaba insanların dikkatini çekmemek için estetik ameliyatla kaşımı eski haline getirebilir miyim?
İslamda yasak olan estetik ameliyat bu değil, güzelleşmek için tabi yaratılışı/fıtratı bozacak şekilde yapılacak estetik ameliyat ve uygulamalardır. Rasulüllah Efendimiz (sa) “Güzelleşmek (estetik) için dövme yapan ve yaptırana, kaşlarından tüy yolan ve yoldurana, dişlerini seyreltip inceltene böylece Allah’ın yaratışını değiştirenlere Allah lanet etsin” buyurmuşlardır. Bunların haram olması, sırf güzelleşmek için yapılmış olmaları yüzündendir. Çünkü ihtiyaç yokken böyle bir şeye başvurma; hem Nisa 4/119. âyette anlatıldığı gibi şeytanın maskarası olup, Allah’ın beğenerek yarattığı biçimi/fıtratı bozma, hem de İslâm’ın şiddetle yasakladığı israf anlamı taşır ki, her ikisi de haramdır. Bir kaza sonucu açılan bir yarayı eski haline getirme, kesilen bir uzvu ve çıkan bir dişi protezle tamamlayıp tazeletme ve çalışır hale getirme ise tedavidir.
Tedaviyi ise İslam, sadece tavsiye değil emretmiştir. Savaşta burnu kesilen Arfece isimli sahabîye Rasulüllah’ın, üstelik altından I burun edinmesini söylemesi de bunu gösterir. Sonuç olarak, açılan kaşınızı yara izi belli olmayacak şekilde (estetik) ameliyatla tedavi ettirmeniz değil mahzurlu olmak, (Allahu alem) gerekli bir davranış olur.