Yolculuktan Döndüğünde Eşinin Yanında Uyuyan Biriyle Karşılaşan Sahabe

By | 11 Temmuz 2014

feraceler

 

evlilik2İbni Hacer’in “el-İsabe’de” naklettiğine göre, sahabelerden biri, geceleyin yolculuktan döndüğü bir sırada eşinin yanına gider ve eşinin odasında uyuyan uzun boylu biriyle karşılaşır. Hemen kınından kılıcını çıkarıp adamı öldürmeye yeltenir ama biraz bekler ve “Bu kim?” diyerek kılıcıyla eşine işaret eder. Eşi de: “Bu bir bayan kuaförü kadın. Bana saç vs. bakımı için gelmişti gecikince geceyi benimle geçirmek zorunda kaldı.”der. Bunun üzerine bu sahabe sabah nama­zından sonra Resûlullah’a gider ve olanları anlatır. Resûlullah da sallallâhu aleyhi vesellem “Sizden biri uzun süre evinden ayrı kaldığında ansızın ailesinin yanına gelmesin” buyurur.

Başka bir rivayette ise:

“Hz. Peygamber hanımın kişisel bakımını yapıp kendisine çekidüzen vermesi­ne zaman tanımak için bir kimsenin geceleyin ansızın gelmesini yasaklamıştır.”

Açıklama:

Geceleyin genellikle kadınlar hazırlıksız ve uykuda olurlar. Bu yüzden ko­canın eşinin hazırlanması ve kendisini en güzel bir şekilde karşılayabilmesi için gelmeden önce eşine haber vermesi gerekmektedir.