Yemek Yemenin Edebleri

By | 31 Temmuz 2014

kuran

yemek2

Yemek Yemenin Edebleri
İbadete yardımcı olan şeyler de ibadetlerden sayılır. Yenecek şeyler de ibadete yardımcıdır. O hâlde, din için lâzım olanlar da dinden sayılır. Din için yemeğe de ihtiyaç vardır. Çünkü, bütün sâ liklerin (din yolunda ilerleyenlerin) maksadı Allahü Teâlâ’yı görmektir. Bunun da özü ilim ve ameldir, ilme ve amele devam etmek, vücud sağlam olmadan olmaz. Vücudun sıhhati ise yemeksiz ve susuz olmaz. Hattâ yemek yemek, din için zaruridir. Yemek Yemenin Edebleri O hâlde dinden sayılır. Bunun için Allahü Teâlâ, «… Temiz ve helâl olan şeylerden yeyin. Güzel amel (ve hareket) lerde bulunun…» (*), buyurdu. Yemekle sâlih amel arasını birleştirdi. Demek ki, ilim öğrenip amel etmek ve âhiret yolunda ilerlemek için yemek yiyenin, yemek yemesi ibadet olur. Bunun için Peygamber Efendimiz (sallâllahü aleyhi ve sellem) buyurdu: «Mü’minin her iyi işine sevâb vardır. Hattâ kendi ağzına ve ehlinin ağzına koyduğu lokmaya bile» (2). Böyle buyurmasının sebebi, yeyip içmekle mü’minlerin maksadının âhiret için olmasıdır.
Din için yemek yemenin alâmeti, önünden alacaklarmış gibi oburcasına yememek, helâlden yemek, ihtiyacı kadar yemek ve yemenin edeblerine dikkat etmektir.
işte biz burada yemekteki dini vazifeleri, farzını, sünnetini, âdabını, mürüvvet ve heyetini anlatacağız. Yemekte sünnetler vardır. Yemek Yemenin Edebleri  Bazısı yemekten önce, bazı yemekten sonra, bazısı da yemek «sasındadır.