Üzeyir (A.S.)’ın Peygamberliği

By | 12 Mart 2015

uzeyir-a-s-in-peygamberligi     Tefsir ediciler derler ki:
— Hak Teâlâ Hazretleri Buhtunnasır’ı helak eylediği zaman Üzeyir (A.S.) gece gündüz ağlamıştı. Bunun üzerine halkın arasından çıkıp gitti. Bir gün bir kişi, Üzeyir (A.S.)’a:
— Niçin ağlıyorsun? diye sordu, Üzeyir (A.S.):
— Tevrat’ı ateşte yaktılar! dedi. O kişi:
— Tevrat’ın eline geçmesini ister misin? diye sordu.
Üzeyir (A.S.):
— Evet! dedi. O kimse:
— Var, oruç tut. Elbiseni temizle, sonra yarın seninle burada buluşalım! dedi. Üzeyir (A.S.) da, oruç tuttu, kaftanını yudu, yıkadı. Ertesi günü yine o yere geldi. Az sonra o kişi de buraya vardı. Elinde :ir çanak su tutuyordu. Ancak, o kimse bir melekti, Hak Teâlâ Hazretleri onu Üzeyir (A.S.)’a göndermişti. Üzeyir (A.S.) meleğin verdiği sudan içti. Tevrat’ın bütün sûreleri hatırına geldi. Oradan ayrıldı, Israiloğullarının yanma vardı. Tevrat’ın bütün sûrelerini okudu. Kalemi alıp yazdı. Bundan sonra Tevrat bir yerde gömülü olarak bulundu. Halk bunu görünce Tevrat’ın tastamam olduğunu da gördüler ve Üzeyir (A.S.)’ı haddinden fazla sevdiler. Hattâ ona: «Tanrının Oğludur» dediler.
«Allah’tan başka hiçbir ilâh yoktur. O, müşriklerin ortak koştuğu şeylerden tamamiyle münezzehtir.» (Tevbe sûresi, âyet:
31)
İbni Abbas (R. Anh) der ki:
— Buhtunnasır, helak olduğu zaman Üzeyir (A.S.) geldi, bir ağacın altına oturdu. Eşeğini o ağaca bağladı. Bütün memleketin yakılıp yıkılmış olduğunu gördü. Kendi kendisine:
— Bu harap olmuş şehir nasıl canlandırılıp tekrar imar edilip güzelleştirilecek? dedi.
Hak Teâlâ, Üzeyir (A.S.)’ın ruhunu kabzeyledi. Ve o da o ağaç altında yüz yıl yattı. Sonra Hak Teâlâ Hazretleri onu yine diriltti. Ve Üzeyir (A.S.)’a:
— Burada ne kadar yattın? diye sordu.
— Bir gün, yahut birkaç gün! diye cevap verdi. Hak Teâlâ Hazretleri:
— Tam yüz sene yattın! dedi. Bundan sonra, Üzeyir (A.S.) eşeğine baktı. Onun öldüğünü ve kemiklerinin dağılmış olduğunu gördü. Gökten bir nida geldi:
— Ey dağılmış kemikler, hemen bir yere toplanın! dedi. Kemikler bir yere toplandı, eti ve derisi de tamamlandı. Eşeğe can geldi. Ve hemen yerinden fırladı, kalktı. Bundan sonra Hak Teâlâ Üzeyir e Tevrat’ı tüm öğretti ve onu halka peygamber kıldı.
Üzeyir (A.S.):
— Yâ İlâhî hayrı da, şerri de sen takdir ettin. Oysa şer işleyene kötülük işleyene ceza verirsin! dedi. Hak Teâlâ:
— Eğer bu sözden dönmezsen adını peygamberlik defterinden çıkarırım! diye buyurdu.
Nakledilmiştir ki, Hak Teâlâ Hazretleri:
— Yâ Üzeyir! dedi. Sen küçük günaha bakma, kimin âsi olduğunu gör ve ona nazar eyle ve birazcık da verilen rızka bak! Onu kim verdi, gör! Sana ne zaman bir belâ gelse kimseye şikâyet etme. Eğer sen bir kimseye şikâyet edersen ben de meleklerime senin günahından şikâyet ederim! buyurdu. Bundan sonra Üzeyir (A.S.) âhiret’e teşrif etti.