Uyku Gelse Bile Zikre Devam Edilir mi?

By | 27 Ekim 2014

Mescitte Yapılacak Zikirler• Abdullah şöyle demiştir: Zikir anında uyku şeytandandır; dilerseniz deneyiniz. Sizden biriniz yatağına girip de uyumak istediği zaman Aziz ve Celil olan Allah’ı zikretsin.

Açıklama:

Allah Teala Hazretlerinin azamet ve kudretini hatırlayarak onu zikretmek ve teşbihte bulunmak en büyük bir ibadettir. Böyle hayırlı bir işte bulunurken İnsana uyku gelmesi, ancak şeytanın müdahalesi ile olur. Onun için ibadetler nefsin yorgun ve neşesiz bulunduğu anlarda yapılmamalı, şayet imkân varsa ibadetlere istek duyulan zamanlar tercih edilmelidir. Farz ibadetler gibi, muayyen zamanlarda yapılması gerekenler için kendi hudutları dâhilinde en uygun anlar aranır ve eda edilirler. Bunların başka zamanlara bırakılması caiz değildir.

İşte insan uymak maksadıyla yatağına girdiği zaman Allah’ı anar ve onu zikrederse, şeytanın tasallutundan kurtulmuş olur.

Cabir’den rivayet edildiğine göre, demiştir ki: “Peygamber -sallallâhu aleyhi ve- sellem- Tebareke ve Elif, Lam. Tenzil (es-Secde) suresini okumadıkça uyumazdı.