Tesbih Namazının Kılınışı

By | 24 Eylül 2014

cemaat-ile-ilgili-sorularTeşbih namazı, insanı günahlarından temizler, tertemiz yapar. Aynı zamanda bir ibadet ve büyük bir istiğfardır. Peygamberimiz, amcası Hazreti Abbas’a
“Ey amca, sana bir şey öğreteyim ki, o şey senin büyük ve küçük günahlarına kefaret olsun” buyurmuşlar ve teşbih namazını tarif etmişlerdir. Arkasından da şöyle buyurmuşlardır:
“Bu namazı her gün kıl; her gün kılmazsan, haftada bir kıl, haftada bir kılmazsan, ayda bir kıl, ayda bir kılmazsan, senede bir kıl; eğer senede bir kılamazsan, ömründe bir defa kılmış ol.”
Teşbih namazını nasıl kılmalıyız?
Bu namaz 4 rek’attir. 2 rek’atte bir selam verilebileceği gibi, 4 rek’atte bir selam vererek de kılmabilir. 4 rek’atte bir selam vererek bir duruşta bitirmek daha iyidir. “Fatiha”dan sonra 1 ve 3’üncü rek’atlerde “İnnâ enzelnâhü” suresi, 2 ve 4’üncü rek’atlerde de “İhlâs-ı şerif’ okunmalıdır. İnnâ enzelnâhü’yü bilmeyen istedikleri bir sureyi okuyabilirler.
Bu namazın ayrıca hususi bir teşbihi vardır. Diğer namazlardan farklı olarak, teşbih namazında bu hususi teşbih de okunur. Teşbih namazında okunacak teşbih şudur:

Sübhâna’l-lâhi ve’l-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illa’llâhü va’llâhü ekber vela havle Velâ kuvvete illâ billahit-aliyyi’l azim.
Bu teşbih, namazda şöyle okunur:
l’inci rek’atte:
Fâtiha’dan önce: 15 defa
Zamm-ı sûreden sonra: 10 defa
Rükû’da, “Sübhane rabbiyeT azim” den sonra 10 defa
Doğrulup “SemiaTâhü limen hamideh
Rabbenâ leke’l-hamd” dedikten sonra 10 defa
Secdede “Sübhâne rabbiye’l-alâ’dan sonra 10 defa
Birinci secdede doğrulunca, iki secde arasında 10 defa
İkinci secdede “Sübhâne rabbi’l a’lâ’dan sonra 10 defa
Böylece 75 teşbih ile 1 ’inci rek’at bitmiş olur. İkinci rek’ate kalkınca da yine aynı şekilde devam edilir. Bütün rek’atlar aynı şekilde kılınır.
Böylece 4 rek’atte 75’erden 300 teşbih okunmuş olur. İkinci rek’atte oturunca, “Ettehıyyâtü”den sonra “Allahümme salli, bârik ve Rabbena” da okunur.
4’üncü rek’at bitince selâm verilip dua edilir.
Bu durumda teşbih namazının, diğer namazlardan farkı, sadece “teşbih” okunmasıdır.
Namazın diğer kısımları, diğer namazlardaki gibidir.