Teravih Namazı Kaza Edilir Mi ?

By | 19 Mart 2015

Teravih Namazı Kaza Edilir Mi ?Teravih Namazı Kaza Edilir Mi ?

Ramazan ayı içinde âdet gören veya doğum yapıp lohusa olan kadınlar tutamadıkları oruçları Ramazandan sonra müsait bir zamanda kazâ ederek oruç borç­larını öderler. Ancak namaz için böyle bir durum yok­tur. Yani, bu hallerde iken namazını kılamayan kadı­nın daha sonra kaza etmesi gerekmez. Kaç vakit olsa da onları tekrar kılması icap etmez. Cenab-ı Hak bu meselede kadınlara bir kolaylık ihsan etmiştir.

Bu kolaylıktaki hikmet çok açıktır. Çünkü, kadın normal olarak her ay ortalama bir hafta âdet görmekte ve bu süre içinde 30-40 vakit namaz kılamamaktadır. Temizlendikten sonra kılınamayan bu namazların ka­zası güç bir hal almaktadır. Evinin, kocasının ve ço­cuklarının hizmetinde bulunan kadın buna hem zaman bulamamakta, hem de her ayın akabinde böyle bir va­zifeyi yapmaya güç yetirememektedir.

Lohusalık hali için de aynı şey sözkonusudur. 20, 30. bazan 40 gün kadar namazlarını terk etmek mecburiye­tin de kalan annenin, daha sonra biriken bu namazları kaza etmesinin ona ağır geleceği de bilinen bir husus­tur.

Farz namazlar kaza edilmeyeceğine göre, diğer nafile namazlar da kaza edilmez. Zaten terâvih namazı da içinde olmak üzere vaktinde kılınmayan nafile namaz­lar kaza edilmez. Dolayısıyla, sizin de teravih nama­zını kaza etmenize lüzum yoktur.